ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γκουτέρες στην COP28: Δεν γίνεται να σωθεί ο πλανήτης όσο καίμε ορυκτά καύσιμα

1/12/2023

Έκκληση να σταματήσει εντελώς η χρήση των ορυκτών καυσίμων, έκανε μιλώντας στην COP28, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Γκουτέρες υποστήριξε πως «απλώς ή μείωση ή η σταδιακή εξάλειψή τους δεν αρκεί για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή».

«Δεν μπορούμε να σώσουμε έναν πλανήτη που καίγεται με μια μάνικα από ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο Γκουτέρες κατά την ομιλία του στο Ντουμπάι.

«Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα είναι εφικτό μόνο αν τελικά σταματήσουμε να καίμε όλα τα ορυκτά καύσιμα. Όχι να τα μειώσουμε. Όχι να τα εξαλείψουμε σταδιακά», υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εξάλλου τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να επενδύσουν στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν να γίνει αυτή η αλλαγή.

«Καλώ τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τη βιομηχανία να λάβει τις σωστές αποφάσεις: μέσω ρυθμιστικών νομοθεσιών, θέτοντας μια δίκαιη τιμή στον άνθρακα, τερματίζοντας τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και επιβάλλοντας φορολογία στα έκτακτα έσοδα», σημείωσε ο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 30 δισεκ. δολαρίων για το κλίμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παγκόσμιες λύσεις.Το ταμείο αυτό είναι σχεδιασμένο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το κλίμα και έχει στόχο να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 250 δισεκ. δολαρίων ως το 2030.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΥΠΕΝ: Κατεδάφιση 16 αυθαίρετων ακινήτων σε αιγιαλούς, παραλίες, δασικές εκτάσεις

xristiana

Αυτό είναι το μυστικό των γυναικών από την Κορέα για να δείχνουν νεότερες από την ηλικία τους

xristiana

Ο Δήμος Καλαμαριάς Στο Πλευρό Των Σεισμόπληκτων Της Συρίας

xristiana