ΚεντρικήΠεριβάλλον

Iberdrola: Ισπανικό «σωσίβιο» για τα δίκτυα και τις ΑΠΕ του Ηνωμένου Βασιλείου

29/11/2023

Στους Ισπανούς φαίνεται να βρήκε «σωσίβιο» η βρετανική κυβέρνηση για τις αναγκαίες μεγάλες επενδύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα και έργα ΑΠΕ, μετά από διαδοχικά «ψυχρά ντους» λόγω των προβλημάτων κυρίως στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, η ScottishPower, δηλαδή ο βραχίονας του ισπανικού κολοσσού Iberdrola στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαίωσε το επενδυτικό σχέδιο για την περίοδο 2024-2028, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 12 δισ λίρες (σχεδόν 15,15 δισ δολάρια) για έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, υπεράκτια και χερσαία έργα αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκά, αλλά και έργα πράσινου υδρογόνου.

Σημειώνεται ότι η Iberdrola έχει επενδύσει σχεδόν 30 δισ λίρες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και στις ΑΠΕ του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία 15 χρόνια.

Στο πλαίσιο του προηγούμενου επενδυτικού προγράμματος ύψους 6,7 δις λιρών για τα έτη 2023-25 οι Ισπανοί έχουν επενδύσει ήδη περισσότερα από 2 δισ λίρες και τώρα έρχονται να προσθέσουν άλλα 7 δισ λίρες για την περίοδο 2026-28. Με αποτέλεσμα το συνολικό πρόγραμμα 2024-2028 να φτάνει τα 12 δισ λίρες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, περίπου τα δύο τρίτα των επενδύσεων της περιόδου 2024-2028 θα αφιερωθούν σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με γνώμονα τις ισχύουσες ρυθμιστικές προβλέψεις (RIIO T2 και RIIO ED2), καθώς και σε έργα όπως το υποθαλάσσιο καλώδιο μετάδοσης Eastern Green Link 1 ύψους 2,7 δις, το οποίο έλαβε ρυθμιστική έγκριση αυτό το μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο ισπανικός όμιλος, μέσω της ScottishPower, ανέλαβε την υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς EGL1 από κοινού με τη National Grid, ως ένα από τα πρώτα έργα για το μελλοντικό, σύστημα μεταφοράς πράσινης ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η κατασκευή του EGL1 θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2029. Όταν ολοκληρωθεί, θα μεταφέρει αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για να τροφοδοτήσει έως και 2 εκατομμύρια σπίτια.

Επιπλέον, η Iberdrola, η οποία θα συνεχίσει να επενδύει στο υπεράκτιο αιολικό της πάρκο East Anglia 3 και σε άλλα έργα ΑΠΕ και πράσινου υδρογόνου, δηλώνει έτοιμη να διεκδικήσει νέες ευκαιρίες στα offshore αιολικά όπως το East Anglia 1 North και το East Anglia 2.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν όσοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας

xristiana

Σε κίνδυνο οι αργυροπελεκάνοι στις Πρέσπες, μόλις εκατό κατειλημμένες φωλιές

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Ιχθύ, θα υπάρξει μια καθυστέρηση στα σχέδια σου»

xristiana