ΚεντρικήΥγεία

12 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να πλένετε σύμφωνα με τους επιστήμονες

7/11/2023

Το πλύσιμο ορισμένων τροφίμων, ακόμα και αν αναγράφουν ότι είναι ήδη πλυμένα μπορεί να σας προφυλάξει από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως τροφική δηλητηρίαση ή από χημικά που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο, δεν χρειάζονται όλες οι τροφές πλύσιμο, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (CDC). Για κάποιες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι… αυτονόητο, ενώ άλλες δημιουργούν εντύπωση με το γεγονός ότι δεν χρειάζονται πλύσιμο. Ποιες είναι;

Οι 12 τροφές που δεν χρειάζονται πλύσιμο

 1. Πουλερικά
 2. Προ-πλυμένες σαλάτες
 3. Αυγά
 4. Κόκκινο κρέας
 5. Μανιτάρια
 6. Ψάρια
 7. Ζυμαρικά
 8. Αβοκάντο
 9. Πεπόνι
 10. Δημητριακά
 11. Αναψυκτικά ή ποτά σε τενεκεδάκι
 12. Φασόλια

1. Πουλερικά

Είναι κατανοητό ότι το ωμό κοτόπουλο έχει μία γλοιώδη υφή που σας κάνει να θέλετε να το πλύνετε αμέσως. Το τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει όμως πως είναι πιο ασφαλές να απομακρύνετε τα βακτήρια με το μαγείρεμα. Μία μελέτη που παρακολούθησε ανθρώπους που έπλεναν το κοτόπουλο τους στον νεροχύτη, ανακάλυψε ότι το 60% είχε βακτήρια στον νεροχύτη ενώ το 25% είχε μεταφέρει τα βακτήρια στη σαλάτα του.

2. Προ-πλυμένες σαλάτες

Αν στο σακουλάκι αναγράφει πως τα λαχανικά έχουν πλυθεί δεν υπάρχει λόγος να τα ξανά πλύνετε  σύμφωνα με την Mayo clinic. Πολλά λαχανικά στις έτοιμες σαλάτες έχουν πλυθεί τουλάχιστον τρείς φορές για να απομακρυνθούν τα χώματα.

3. Αυγά

Όταν η κότα γεννάει το αυγό είναι καλυμμένο από μία ελαφριά μεμβράνη που λέγεται μεμβράνη του κελύφους η οποία καλύπτει το κέλυφος και προστατεύει το αυγό από τα βακτήρια. Οι παραγωγοί των αυγών τα καθαρίζουν με τέτοιο τρόπο όπου η μεμβράνη αυτή δεν επηρεάζεται. Οπότε με το να πλένετε τα αυγά στο σπίτι δεν απομακρύνετε τα μικρόβια, αντιθέτως τα βοηθάτε να εισχωρήσουν μέσα στο αυγό. Διατηρήστε τα αυγά σας στο ψυγείο και μαγειρέψτε τα καλά.

4. Κόκκινο κρέας

Είναι αδύνατον να απομακρύνετε όλα τα βακτήρια του κρέατος με το να το πλύνετε, καθώς κάποια βρίσκονται μέσα στις ίνες του. Με το πλύσιμο κάποια από αυτά θα διασπαρούν στον νεροχύτη σας και κατά συνέπεια οτιδήποτε άλλο υπάρχει στον νεροχύτη σας. Ο πιο ασφαλής τρόπος να απομακρύνετε τα βακτήρια είναι με το μαγείρεμα.

5. Μανιτάρια

Από τη μία είναι καλό να ξεπλένετε τα λαχανικά που δεν αναγράφουν ότι είναι προ-πλυμένα, από την άλλη όμως τα μανιτάρια είναι σαν μικρά σφουγγάρια και απορροφούν το νερό και ίσως και κάποια βακτήρια. Καλύτερα ξεπλύνετε τα μανιτάρια σας με ένα βρεγμένο πανάκι. Αν τα μανιτάρια σας δεν είναι αγορασμένα και τα μαζέψατε εσείς, βάλτε τα να μουλιάσουν σε νερό για 30 λεπτά και μετά ξεπλύνετε τα με καθαρό νερό για να απομακρύνετε το χώμα.

6. Ψάρια

Τα ψάρια όπως και το κοτόπουλο ή το κόκκινο κρέας δεν χρειάζεται πλύσιμο για να απομακρυνθούν τα βακτήρια. Αντιθέτως με το πλύσιμο θα εξαπλωθούν τα βακτήρια στην κουζίνα σας. Είναι πιο ασφαλές να απομακρύνετε τα βακτήρια με το μαγείρεμα . Από την άλλη, τα φρέσκα μύδια, στρείδια και χτένια χρειάζονται ξέπλυμα με καθαρό νερό για να απομακρυνθούν τα βακτήρια.

7. Ζυμαρικά

Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ξεπλύνετε τα ζυμαρικά είτε πριν είτε μετά το μαγείρεμα. Κάποιοι τα ξεπλένουν μετά το μαγείρεμα για να απομακρύνουν το άμυλο, αλλά έτσι δυσκολεύεται η σάλτσα να ομογενοποιηθεί με τα μακαρόνια.

8. Αβοκάντο

Το αβοκάντο ανήκει στα φρούτα αν και χρησιμοποιείτε με διάφορους συνδυασμούς . Δεν χρειάζεται να το πλύνετε εφόσον έχει φλούδα και μπορείτε να το ξεφλουδίσετε.

9. Πεπόνι

Τα πεπόνια φυτρώνουν στο χώμα οπότε συχνά είναι γεμάτα με χώμα και φυτοφάρμακα. Καλό θα ήταν να ξεπλύνετε ελαφριά τη φλούδα πριν το κόψετε για να μην μεταφερθούν τα βακτήρια στο εσωτερικό.

10. Δημητριακά

Τα περισσότερα δημητριακά που μπορείτε να προμηθευτείτε έχουν υποστεί επεξεργασία, οπότε δεν χρειάζονται πλύσιμο. Κάποια δημητριακά όμως, όπως η κινόα μπορεί να περιέχουν λίγη σκόνη και αν θέλετε μπορείτε να τα ξεπλύνετε.

11. Αναψυκτικά ή ποτά σε τενεκεδάκι

Αν σας ανησυχεί το που ή τι έχει ακουμπήσει το τενεκεδάκι σας, τότε πριν πιείτε καθαρίστε καλά το πάνω μέρος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σαπούνι καθώς το τενεκεδάκι δεν έχει πόρους και δεν απορροφάει το νερό και κατά συνέπεια και τα βακτήρια.

12.Φασόλια

Τόσο τα ξηρά όσο και τα φασόλια σε κονσέρβα είναι ασφαλή για να τα φάτε χωρίς να τα πλύνετε. Αν όμως θέλετε να τα πλύνετε δεν χαλάτε την ποιότητα τους .

Πώς να καθαρίσετε σωστά τα λαχανικά

Πρώτα καθαρίστε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι. Χρησιμοποιήστε καθαρό, κρύο νερό για να ξεπλύνετε τα λαχανικά και μετά στεγνώστε τα με μία καθαρή, στεγνή πετσέτα.

Χρησιμοποιείστε σφουγγάρι για τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν σκληρή φλούδα όπως τα μήλαΜουλιάστε το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το μαρούλι για περίπου δύο λεπτά. Ενώ τα μούρα και άλλα ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά, βάλτε τα στο σουρωτήρι και ρίξτε τους απαλά λίγο νερό.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

8 tips για να διατηρούμε υγιή τα μαλλιά μας όσο τα μακραίνουμε

xristiana

All day fresh: Tips για να μην “λιώνει” το μακιγιάζ σας από τη ζέστη!

xristiana

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Κάλεσμα Στους Πολίτες Για Συμμετοχή Στην Δράση Ανθρωπιάς Και Αλληλεγγύης

xristiana