ΚεντρικήΥγεία

Ο εξωτικός χυμός που ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά το άσθμα

7/11/2023

Σε ο,τι αφορά στα trends της υγείας, ο χυμός αυτού του εξωτικού φρούτου ξεχωρίζει αφού αποτελεί μια “διατροφική υπερδύναμη” που είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες.

Τα οφέλη που θα αποκομίσετε από την κατανάλωση του χυμού αυτού είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με την κατανάλωση του ίδιου του φρούτου. Σε ο,τι αφορά στην ιστορία του, ενώ ο χυμός του υπάρχει εδώ και δεκαετίες, η ιστορία του καρπού του εκτείνεται πολύ πιο πίσω στο χρόνο.

Αν και λέγεται ότι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, τα πρώτα ιστορικά στοιχεία αυτού του τροπικού φρούτου που σύμφωνα με έρευνες είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες– χρονολογούνται πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Ο ανανάς λέγεται ότι προέρχεται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική, όπου οι ντόπιοι τον χρησιμοποιούσαν σε τρόφιμα, φάρμακα, ακόμη και για την κατασκευή εργαλείων.

Ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού

«Ο χυμός ανανά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει η Sarah Hester, MS, RD, διαιτολόγος με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα. Η βιταμίνη Α που βρίσκεται στον χυμό ανανά δρα επίσης ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό, ενώ και η βρομελίνη που περιέχει ο χυμός έχει ακόμη πιο έντονη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, η βρομελίνη θεωρείται ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.

«Ο χυμός ανανά αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει η Sarah Hester, MS, RD, διαιτολόγος με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα.

Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η βρομελίνη που βρίσκεται στον χυμό ανανά είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στην υποβοήθηση της πέψης. «Είναι ένα ισχυρό ένζυμο του οποίου η δουλειά είναι να διασπά την πρωτεΐνη», εξηγεί η Hester. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο δημοφιλής χυμός μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό χωνευτικό μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή η τέλεια προσθήκη σε μαρινάδες που προορίζονται για κρέατα. Επίσης, εάν ο χυμός ανανά παρασκευάζεται στο μπλέντερ, θα διατηρήσει μέρος της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, κάτι που προάγει έτι περαιτέρω τη διαδικασία της πέψης.

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Χάρη στο μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχει αυτός ο υπέροχος χυμός, βοηθά επίσης στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο αυτά μέταλλα είναι ηλεκτρολύτες που βοηθούν στη διατήρηση υγιούς του καρδιακού μας ρυθμού. Επιπλέον, το κάλιο έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μια κοινή αιτία που απειλεί την υγεία της καρδιάς.

Βοηθά την αναπνευστική υγεία

Ο συνδυασμός βιταμίνης C και βρομελίνης που βρίσκεται στον χυμό ανανά συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας του αναπνευστικού. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BMJ διατυπώνεται η άποψη ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των μέτριων έως σοβαρών κρίσεων άσθματος. Επιπλέον, μια παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι η βρομελίνη έχει θεραπευτικά οφέλη σε ο,τι αφορά στις αναπνευστικές αλλεργίες.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί οι γονείς των αγοριών κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια

xristiana

Δεν ξέρεις τι να φορέσεις στο γραφείο; 5 looks που θα σε εμπνεύσουν σήμερα!

xristiana

Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης Για Τους Ανθρώπους Με Αυτισμό

xristiana