ΚεντρικήΟμορφιά

Μπορεί ο κολλοειδής άργυρος να ωφελεί το δέρμα μας;

20/11/2023

Το πολύτιμο μέταλλο που σκοτώνει τα μικρόβια έχει αναδειχθεί ως «σωτήρας» του δέρματος και της υγείας για αιώνες. Όπως συμβαίνει με πολλά αρχαία συστατικά, η επιστήμη εξακολουθεί να ερευνά για να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Θα έπρεπε ο κολλοειδής άργυρος να έχει μια θέση στη ρουτίνα ομορφιάς μας;  Εδώ είναι όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα οφέλη του και τις αντενδείξεις…

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Αναρωτιέστε για τα οφέλη του κολλοειδούς αργύρου; Η βιομηχανία ομορφιάς  έχει πολλά νέα «θαυματουργά» συστατικά που στοχεύουν τα πάντα, από την πρόωρη γήρανση και την ακμή μέχρι τη μελάγχρωση και την αφυδάτωση. Μερικά «επιβιώνουν» μέχρι τη διαφημιστική εκστρατεία τους, ενώ άλλα εξαφανίζονται όσο γρήγορα παρουσιάστηκαν!

Ωστόσο, παρά τη συνεχή καινοτομία, υπάρχουν πανάρχαια συστατικά που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες –αν όχι χιλιετίες– τα οποία παραμένουν τόσο δημοφιλή τώρα όσο ήταν όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει επειδή λειτουργούν. Το κολλοειδές ασήμι είναι ένα τέτοιο συστατικό. Έχει χρησιμοποιηθεί τόσο για θεραπευτικούς όσο και καλλωπιστικούς σκοπούς αλλά, όπως συμβαίνει με πολλά αρχαία συστατικά, η επιστήμη εξακολουθεί να ερευνά για να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Τι είναι ο κολλοειδής άργυρος;

Είναι ένα συμπλήρωμα υγείας που παρασκευάζεται από τη βύθιση ασημένιων ηλεκτροδίων σε απεσταγμένο νερό, διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης, με ειδική συσκευή παροχής, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός διαλύματος απεσταγμένου νερού και μικροσκοπικών σωματιδίων αργύρου.

«Το κολλοειδές ασήμι είναι μικροσκοπικά, φορτισμένα σωματίδια αργύρου που αιωρούνται σε ένα διάλυμα που αντιδρά στο περιβάλλον και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες», λέει ο Δρ Joshua Zeichner, διευθυντής καλλυντικής και κλινικής έρευνας στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη.

Αυτός είναι ο λόγος που οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν το ασήμι για αιώνες ως αντιφλεγμονώδες και απολυμαντικό. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που το κολλοειδές ασήμι εξακολουθεί να εγχέεται σε βοηθήματα επιθεμάτων και σε θεραπείες τραυμάτων σε νοσοκομεία υψηλής τεχνολογίας και οι επιστήμονες της NASA το χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό του νερού στο Διάστημα.

Ποια είναι τα οφέλη του κολλοειδούς αργύρου στο δέρμα σας;

Τα οφέλη του κολλοειδούς αργύρου διερευνώνται ακόμη περαιτέρω σε κλινικό επίπεδο, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η τοπική εφαρμογή του μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των πάντων, από τη ροδόχρου ακμή έως την ακμή έως τη γήρανση.

  • Ηρεμεί το δέρμα μειώνοντας τη φλεγμονή και καταπολεμά τα βακτήρια χωρίς να καταστρέφει τη φυσική χλωρίδα του δέρματός σας.
  • Μειώνει επίσης τις ερεθιστικές επιδράσεις που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες και διεγείρει την ελαστικότητα του δέρματος.
  • Ακόμα κι αν δεν πετάτε συχνά σπυράκια ή δεν έχετε εξάρσεις ροδόχρου ακμής ή εκζέματος, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κολλοειδούς αργύρου μπορούν να καταπραΰνουν μια στρεσαρισμένη επιδερμίδα ή το ευαίσθητο δέρμα.
  • Διεγείρει επίσης την ελαστικότητα του δέρματος και καθώς έχει επουλωτικά αποτελέσματα στους ιστούς, είναι κατάλληλο για το δέρμα με ουλές και γήρανση.

Υπάρχουν οφέλη για την υγεία;

Θα βρείτε τα πάντα, από σπρέι μέχρι συμπληρώματα διατροφής με κολλοειδή άργυρο στη λίστα συστατικών, με ισχυρισμούς ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή ότι θεραπεύουν ασθένειες όταν λαμβάνονται από το στόμα, αλλά δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένο.

Τα περισσότερα από τα υποτιθέμενα οφέλη για χρήση από στόματος του κολλοειδούς αργύρου δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να έχουν αποδείξει αυτά τα οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, η συσσώρευση κολλοειδούς αργύρου μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις.

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι μπορεί να παρουσιαστεί  γενικευμένη αργυρία, η οποία είναι συνήθως ένας μόνιμος γκρίζος έως μπλε αποχρωματισμός του δέρματος κυρίως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.

Πολύ σπάνια, η υπερβολική κατάποση κολλοειδούς αργύρου μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως επιληπτικές κρίσεις και νεφρική βλάβη.

Είναι ο κολλοειδής άργυρος κατάλληλο για εσάς;

Εκτός και αν έχετε συγκεκριμένη αλλεργία στο ασήμι, θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές για χρήση σε όλους τους τύπους δέρματος και τις ηλικίες.

Ασφαλές τόσο για νυχτερινή όσο και για ημερήσια χρήση, το ασήμι είναι καλύτερο για προϊόντα που μένουν στο δέρμα, όπως μάσκες και ενυδατικές κρέμες, αντί για καθαριστικά που ξεπλένονται, ώστε να επιτρέψουν στο προϊόν να απορροφηθεί και να είναι αποτελεσματικό.

Η υπερβολική εφαρμογή του μπορεί ακόμη και να κάνει το δέρμα σας να πάρει ένα ασημί μπλε χρώμα καθώς συσσωρεύεται στο δέρμα σας.

Αν και το ασήμι είναι γνωστό ότι καταπραΰνει το δέρμα, οι δερματολόγοι τονίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν αλλεργίες και αυτό σημαίνει να δοκιμάζετε πάντα σε μία μικρή περιοχή, όταν χρησιμοποιεί ένα νέο συστατικό.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το No1 φρούτο που ρίχνει την πίεση και βελτιώνει τον ύπνο – Κάνει καλό στο δέρμα και στο έντερο

xristiana

Βιταμίνη Α: Ένα εκπληκτικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να αυξήσετε στη διατροφή σας

xristiana

Μια ξανθιά πάει σχολείο….!

xristiana