ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ευρωκοινοβούλιο: Ενίσχυση της τεχνολογίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων

21/11/2023

Η νομοθεσία στηρίζει την παραγωγή των απαραίτητων τεχνολογιών για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο ενέκρινε τη θέση του επί της νομοθεσίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής τεχνολογιών που απαιτούνται για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Η νομοθετική πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών θέτει ως στόχο η Ευρώπη να παράγει το 40% των ετήσιων αναγκών της σε τεχνολογίες μηδενικού ισοζυγίου έως το 2030, με βάση τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, αλλά και να παράγει το 25% της παγκόσμιας αγοράς. Αποσκοπεί επίσης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε αυτές τις τεχνολογίες.

Μέσω των τροποποιήσεων που προτείνει το Κοινοβούλιο για την νομοθεσία, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της ώστε να καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων, των υλικών και των μηχανημάτων για την παραγωγή τεχνολογιών μηδενικού ισοζυγίου. Προτείνεται επίσης ένας ευρύτερος, πιο ολοκληρωμένος κατάλογος των τεχνολογιών που πρέπει να καλύπτονται, ο οποίος θα επικαιροποιείται τακτικά. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν τις τεχνολογίες πυρηνικής σχάσης και σύντηξης, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και συγκεκριμένες βιομηχανικές τεχνολογίες.

Δύο ταξινομήσεις έργων

Το σχέδιο νομοθεσία διατηρεί δύο ταξινομήσεις έργων: έργα παραγωγής μηδενικής καθαρής τεχνολογίας και στρατηγικά έργα μηδενικού ισοζυγίου. Αποσκοπεί επίσης στον εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης, καθορίζοντας χρονοδιάγραμμα 9 έως 12 μηνών για τα «κανονικά» έργα και 6 έως 9 μηνών για την έγκριση στρατηγικής σημασίας έργων. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία πρωτοβουλιών «βιομηχανικών κοιλάδων», επιταχύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης με την ανάθεση τμημάτων της συλλογής στοιχείων περιβαλλοντικής αξιολόγησης στα κράτη μέλη.

Η νομοθεσία θα διαθέσει χρηματοδότηση από τα έσοδα των εθνικών συστημάτων εμπορίας εκπομπών και για τα πιο στρατηγικά σημαντικά έργα μέσω της Πλατφόρμας Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), το οποίο αποτελεί βήμα προς ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

«Με την έγκριση αυτής της πρότασης, οι ευρωβουλευτές δείχνουν ότι παίρνουν στα σοβαρά το στόχο να καταστεί η Ευρώπη κατάλληλη για βιομηχανική παραγωγή. Χωρίς αυτά τα μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στη βιομηχανία και την καινοτομία μας, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω της αποβιομηχάνισης. Αυτή η πρόταση δείχνει ότι μπορούμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτό», δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Christian Ehler (ΕΛΚ, Γερμανία).

Η πρόταση του Κοινοβουλίου για την τελική μορφή της νομοθεσίας εγκρίθηκε με 376 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 116 αποχές. Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει επίσης τη θέση του, μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την τελική της μορφή.

Απαιτείται σημαντική συνεισφορά από τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας για τη στήριξη της επίτευξης των στόχων της Ευρώπης για το κλίμα για το 2030 και το 2050. Η Ευρώπη εισάγει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις τεχνολογίες και πολλές τρίτες χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την επέκταση της σχετικής παραγωγικής τους ικανότητας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε live την ολομέλεια παρακάτω

https://acs.europarl.connectedviews.eu/embed/meeting/?refid=20231121-0900-PLENARY&start=231121075105&end=231121130258&language=el&autoplay=false&fullscreen=false&logo=true&subtitles=1

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Ταξιδεύοντας με την Bibi» – Δωρεάν παιδική διαδραστική παράσταση, στον Άλιμο

xristiana

Αϋπνίες: 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

xristiana

Ηλεκτρική ενέργεια: Σημαντική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2022 – Από ΑΠΕ το 39% της ζήτησης

xristiana