ΚεντρικήΚοινωνικά

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με Έκθεση Φωτογραφίας

21/11/2023

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θα πραγματοποιηθούν στον Δήμο Παύλου Μελά Εκθέσεις φωτογραφίας, με στόχο την  ενημέρωση, ευαισθητοποίηση  και πρόληψη του κοινού, για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και την προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων, με θέμα: «Καμία άλλη στη θέση τους».

Πρόκειται για μια δράση που θα διοργανωθεί από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου, τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Δύο Φύλων και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Παύλου Μελά.

Η Έκθεση Φωτογραφίας θα  πραγματοποιηθεί το διάστημα 24 – 30 Νοεμβρίου 2023  στους εξής χώρους:

  • Κοινωνική Υπηρεσία δήμου Παύλου Μελά (Λήμνου 2, Νικόπολη)
  • ΚΑΠΗ Σταυρούπολης (Τζαβέλα 12)

και ώρες 8:00 έως 15:00.

Στην φωτογράφιση συμμετείχαν εργαζόμενοι και ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα Ρομά.

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με απόφαση που πάρθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1999. Ήδη όμως από το 1981 είχε καθιερωθεί από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας τριών πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, των αδελφών Μιραμπάλ, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ως γυναικοκτονία την ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση με κριτήριο το φύλο.

Η βία κατά των γυναικών εκτός από την σωματική βία  συμπεριλαμβάνει και άλλες μορφές όπως τη ψυχολογική, σεξουαλική, συναισθηματική ή και οικονομική κακοποίηση. Δεν περιορίζεται μόνο στην ενδοοικογενειακή βία αλλά εκδηλώνεται και μέσα από την εμπορία ανθρώπων, τους εξαναγκαστικούς γάμους, τους ακρωτηριασμούς γυναικείων οργάνων, τις διαδικτυακές σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς.

Κατά μέσο όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Κατά την περίοδο της πανδημίας – και κυρίως στο διάστημα των περιοριστικών μέτρων – οι κλήσεις στις γραμμές υποστήριξης θυμάτων σε αρκετές χώρες πενταπλασιάστηκαν. Μόνο στην Ελλάδα το 2021, σε έντεκα μήνες, συνολικά 13 γυναίκες βρήκαν άγριο θάνατο από τα χέρια των νυν ή πρώην συντρόφων ή συζύγων τους.

Μέσα στον χρόνο η βία κατά των γυναικών έγινε ανεκτή, ενισχύθηκε, δικαιολογήθηκε, θεμελιώθηκε και παρέμεινε ζωντανή λόγω των στερεοτύπων και την προσήλωση σε άκαμπτους ρόλους των φύλων, δηλαδή, τι σημαίνει να είσαι αρσενικό και θηλυκό. Η εξάλειψή της μπορεί να γίνει μόνο με προληπτικές παρεμβάσεις που θα αφορούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών στερεοτύπων και την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην οικογένεια, στο σχολείο αλλά και στον χώρο της εργασίας.

Related posts

To ONOMA Hotel Ενώνει Τις Δυνάμεις Του Με Τη Chef Ντίνα Νικολάου Σε Φιλανθρωπικό Brunch

xristiana

«Γύρω γύρω όλοι κι όλοι μια αγκαλιά»: Ημερίδα του Άξιον Εστί κατά του σχολικού εκφοβισμού

xristiana

Δέκα (10) εξάμηνες υποτροφίες mentoring από το Women On Top και την Hellenic Cables

xristiana