ΚεντρικήΠεριβάλλον

Φυσικό αέριο: Οι τιμές στην Ευρώπη υποχωρούν λόγω καλοκαιρίας

4/10/2023

Μετά από ένα μίνι ράλι τις προηγούμενες μέρες η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά άρχισε και πάλι να αποκλιμακώνεται. Και τούτο καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρόγνωση για ήπιο καιρό τον Οκτώβριο επισκίασε τους κινδύνους εφοδιασμού.

Έτσι, χθες Δευτέρα, οι τιμές της επόμενης ημέρας μειώθηκαν περισσότερο από 10%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έχασαν 6% ακολουθούμενα από τα βασικά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης το Νοέμβριο έκλεισαν χθες στα 38,6 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 7,9% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο έκλεισαν στα 43,53 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2024 στα 45,51 ευρώ/MWh.

«Μαξιλάρι» ο καλός καιρός

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι πολύ πάνω από τα εποχιακά επίπεδα στη βορειοδυτική Ευρώπη κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα. Παράλληλα, συνεχίζεται η έγχυση αερίου σε χώρους αποθήκευσης, οι οποίοι είναι πλέον γεμάτοι πάνω από 95%. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο – μαζί με τη χαμηλή βιομηχανική ζήτηση – παρά τις αυστηρότερες προμήθειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με τις περισσότερες συναλλαγές υποχωρούν «εν μέσω συνεχούς ζεστού φθινοπωρινού καιρού, υψηλής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γεμάτων αποθηκών. Οι θερμοκρασίες στη Γερμανία αναμένονται 3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο αυτή την εβδομάδα, περιορίζοντας σημαντικά τη ζήτηση» ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές του trader Energi Danmark.

Εν τω μεταξύ, οι προμήθειες από τη Νορβηγία, τον κορυφαίο πάροχο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παραμένουν περιορισμένες λόγω παρατεταμένης εποχιακής συντήρησης. Ακόμη, οι ροές φυσικού αερίου της Αλγερίας προς την Ιταλία είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο από την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Ιταλίας. Και στην Ολλανδία, η εξόρυξη από το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν σταμάτησε την 1η Οκτωβρίου όπως είχε προγραμματιστεί, μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις των σεισμών.

Η ζήτηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι υψηλότερη το τέταρτο τρίμηνο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με αναλυτές της S&P Global Commodity Insights. Βλέπουν τις ανάγκες σε φυσικό αέριο να αυξάνονται κατά 5,9%, αφού ήταν κυρίως υποτονικές φέτος καθώς η βιομηχανία και τα νοικοκυριά περιόρισαν την κατανάλωση.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία στα τέλη Αυγούστου στον Δ. Νεάπολης – Συκεών

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Υδροχόε, η τύχη είναι με το μέρος σου την περίοδο αυτή»

xristiana

Το Πάρκο Σκύλων Στο Χαϊδάρι Ανοίγει Τις Πόρτες Του

xristiana