ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ρεύμα: Σαββατοκύριακο…εκλογών και χαμηλών τιμών

8/10/2023

Σαββατοκύριακο με πεσμένη τη ζήτηση, αλλά και χαμηλές τιμές σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Μάλιστα τόσο χθες όσο και σήμερα υπήρξαν λίγες ώρες με μηδενικές τιμές λόγω των ΑΠΕ.Συγκεκριμένα, για σήμερα Κυριακή, ημέρα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 91,60 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 23,06% σε σχέση με χθες Σάββατο που είχε διολισθήσει στα 74,43 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση κατά 35,38% έναντι της Παρασκευής, όταν η τιμή βρισκόταν στα 115,18 ευρώ/MWh.Για σήμερα η χαμηλότερη τιμή ήταν σχεδόν μηδενική, στα 0,10 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 160,5 ευρώ/MWh, ενώ όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα οι ΑΠΕ διατηρούν την πρώτη θέση με ποσοστό 36,57% (έναντι 51,15% που ήταν το Σάββατο), με τις εισαγωγές να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,55%, εκτοπίζοντας το φυσικό αέριο στην τρίτη θέση με 18,15%. Έπονται τα υδροηλεκτρικά με 11,29% και ο λιγνίτης με 8,54%.

Η κατάσταση στο φυσικό αέριοΣε ομαλό επίπεδο κινούνται προς το παρόν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, την Παρασκευή, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο έκλεισαν στα 38 ευρώ/MWh ενώ τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο στα 42,8 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2024 στα 44,75 ευρώ/MWh.Ωστόσο, αναμένεται νέα ανοδική τάση τις επόμενες ημέρες λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά, κυρίως όμως εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε υποδομές LNG της Αυστραλίας.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Chevron Corp. στην Αυστραλία σχεδιάζουν να επαναλάβουν τις απεργίες, αυξάνοντας τις τιμές λόγω της απειλής στενότερων προμηθειών καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα μέλη του συνδικάτου στα εργοστάσια της Chevron’s Gorgon και Wheatstone ψήφισαν για συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά την αναστολή τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Offshore Alliance, η οποία εκπροσωπεί ομάδες εργασίας.Αύριο Δευτέρα, τα συνδικάτα θα καταθέσουν νέα προειδοποίηση 7 ημερών για τις νέες απεργίες.Η Chevron δήλωσε ότι συνεχίζει να εργάζεται με όλα τα μέρη για να υπάρξει συμφωνία, ενώ σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone αντιπροσώπευαν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG πέρυσι.
Έτσι, οι νέες απεργίες αναζωογονούν τον κίνδυνο διακοπής των αποστολών από την Αυστραλία – έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καυσίμων στον κόσμο – σε μια κρίσιμη περίοδο.Αν και η Ευρώπη δεν λαμβάνει σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο από την Αυστραλία απευθείας, η αγορά της είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε πιθανούς κλυδωνισμούς στον εφοδιασμό καθώς εξαρτάται από το LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ανταγωνιστεί τους Ασιάτες αγοραστές.Προς το παρόν, πάντως, ο ήπιος καιρός και η αδύναμη βιομηχανική κατανάλωση έχουν συμβάλει στη χαμηλή ζήτηση, κάτι που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι χώροι αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι πλέον σχεδόν γεμάτοι, κρατάει τις τιμές του φυσικού αερίου σε σχετικά ομαλά επίπεδα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς o βρετανικός κολοσσός της BP τα βρήκε σκούρα στην Κοζάνη σε επένδυση 160 εκατ. ευρώ

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 4/11

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Από Την Ένωση Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου

xristiana