ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κόφτης στην επενδυτική ενίσχυση των έργων αποθήκευσης

11/10/2023

Με επενδυτική ενίσχυση ψαλιδισμένη κατά 50% θα προχωρήσει ο δεύτερος διαγωνισμός για την εγκατάσταση μπαταριών (standlone) που θα προκηρύξει την επόμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και αφορά έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

Θα προηγηθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα προσδιορίζεται το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης, η οποία από τα 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ που ήταν στον πρώτο διαγωνισμό που διενεργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, θα υποχωρήσει στα 100.000 ευρώ.

Αυτή η απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα θα δώσει την δυνατότητα για ενίσχυση σε περισσότερους συμμετέχοντες των συνολικών πόρων ύψους 200 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αύξηση της διείσδυσης των συστημάτων αποθήκευσης, στα οποία μετατοπίζεται το βάρος της κυβέρνησης μαζί με την υπεράκτια αιολική ενέργεια.  

Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία είχαν εγκριθεί 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW  με τις ταρίφες να διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από τα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης, ήτοι κατά 57% χαμηλότερα.

Με «μπούσουλα» τοn συγκεκριμένο διαγωνισμό αποφασίστηκε από το ΥΠΕΝ η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης, αφού οι συμμετέχοντες από μόνοι της κατέβασαν τον πήχη για τα εγγυημένα έσοδα.

Με βάση τοn σχεδιασμό, η υποβολή προσφορών για τον νέο διαγωνισμό τοποθετείται περίπου σε 1,5 μήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου, με την ανακοίνωση της οριστικής λίστας των έργων που θα επιλεγούν να προσδιορίζεται στις αρχές του 2024.

Αυτό θα έχει επίπτωση και στο χρονοδιάγραμμα της τρίτης δημοπρασίας που είχε προγραμματιστεί για τέλη του έτους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα μετακινηθεί αρχές του 2024 προκειμένου να διατεθεί συνολική ισχύ 1.000 MW.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Stand Up Comedy Στο Ρέθυμνο Για Την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

xristiana

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου

xristiana

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην Κρήτη

xristiana