ΚεντρικήΥγεία

Καλή χοληστερόλη: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας

6/10/2023

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για πάνω από 184.000 ανθρώπους από το σύστημα υγείας Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια, με μέση ηλικία τα 70 έτη.

Οι ασθενείς δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης.

Η ένταξη των εθελοντών έγινε σταδιακά μεταξύ 2002 και 2007. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους μέχρι το 2020.

Η χοληστερόλη τους μετρήθηκε 2-3 φορές τα πρώτα δύο χρόνια της μελέτης.

Η μέση τιμή της HDL σε όλους τους εθελοντές ήταν τα 53,7 mg/dl, δηλαδή οι μισοί είχαν πάνω από την τιμή και οι υπόλοιπη κάτω.

Καλή θεωρείται η χοληστερόλη όταν υπερβαίνει τα 40 mg/dl στους άνδρες
και τα 50 mg/dl στις γυναίκες.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές με βάση τα επίπεδα της HDL σε πέντε κατηγορίες.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, η οποία διήρκεσε 17 χρόνια, 25.214 εθελοντές είχαν εμφανίσει άνοια. Οι ερευνητές συνέκριναν τη χοληστερόλη τους με εκείνων που δεν εμφάνισαν άνοια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την υψηλότερη καλή χοληστερόλη, είχαν κατά 15% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια. Αντίστοιχα, όσοι είχαν την χαμηλότερη καλή χοληστερόλη διέτρεχαν κατά 7% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσους είχαν ενδιάμεσες τιμές.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης.

Αντίθετα, η κακή (LDL) χοληστερόλη, η οποία αυξάνεται από την κατανάλωση πολλών λιπαρών, δεν φάνηκε να παίζει ρόλο στην εμφάνιση άνοιας.

Η μελέτη θεωρείται σημαντική, καθώς συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό εθελοντών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Maria Glymour, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο).

«Η αύξηση του κινδύνου άνοιας λόγω πολύ υψηλής και πολύ χαμηλής HDL χοληστερόλης ήταν απρόσμενη. Η διαφορά είναι μικρή και δεν είμαστε βέβαιοι για την κλινική σημασία της. Σίγουρα όμως υποδηλώνει ότι η χοληστερόλη έχει πολύπλοκη σχέση με την υγεία» είπε η Δρ. Glymour.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αιμοδοσία Στην Αγριά

xristiana

Η Ελλάδα κινδυνεύει να «αφρικανοποιηθεί» σε μεγάλο βαθμό, λέει ο Λέκκας – Ακραία σενάρια για έως και 50 βαθμούς

xristiana

Σιγκέλλα: Το βακτήριο του στομάχου που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

xristiana