ΚεντρικήΥγεία

Εθιστική συμπεριφορά στο φαγητό: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

15/10/2023

Οι επιστήμονες προτρέπουν στην επισήμανση ορισμένων τέτοιων προϊόντων ως «εθιστικών».

Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τα UPFs, όπως το παγωτό, τα αναψυκτικά και τα έτοιμα γεύματα, με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις αλλά και την αύξηση βάρους.

Η παγκόσμια κατανάλωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενώ στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν πλέον πάνω από το ήμισυ της μέσης διατροφής.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα, θα μπορούσε να πληροί τα κριτήρια για τη διάγνωση εθιστικής συμπεριφοράς.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έντονη επιθυμία, τη στέρηση και τη συνεχή κατανάλωση παρά τις συνέπειες όπως η παχυσαρκία και η χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Ανάλυση 281 μελετών από 36 διαφορετικές χώρες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMJ», διαπίστωσε ότι ο «εθισμός στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» εμφανίζεται στο 14% των ενηλίκων και στο 12% των παιδιών. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αν ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη κατηγοριοποιηθούν επίσημα ως «εθιστικά», αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων μέσω αλλαγών στις πολιτικές που ακολουθούνται.

«Αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι τύποι επεξεργασμένων τροφίμων έχουν τις ιδιότητες εθιστικών ουσιών, ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας», δήλωσε η Άσλεϊ Γκέαρχαρντ, συγγραφέας της επιστημονικής μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές αναφέρουν ότι «τα τρόφιμα που παρέχουν υψηλά επίπεδα εξευγενισμένων υδατανθράκων ή λιπαρών είναι πολύ πιθανό να είναι εθιστικά. Η ταχύτητα με την οποία αυτά τα τρόφιμα μεταφέρουν υδατάνθρακες και λίπη στο έντερο θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην εθιστικότητά τους».

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας

xristiana

Μυτιληναίος: «Χτίζει» τον νέο μεγάλο ιδιωτικό πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ

xristiana

Έκθεση Ψηφιακής Γλυπτικής στο δήμο Σερβίων

xristiana