ΚεντρικήΥγεία

Αρθρίτιδα χεριών: Τι είναι καλύτερο για την αντιμετώπιση του πόνου

3/10/2023

Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον πόνο και τη δυσκαμψία που προκαλεί η αρθρίτιδα, καταφεύγουν στις ενέσεις στεροειδών ή υαλουρονικού οξέος στις αρθρώσεις των δακτύλων τους, με την ελπίδα να αισθανθούν καλύτερα.

Νέα ανασκόπηση δείχνει ότι παρά την ευρεία χορήγησή τους, στην πραγματικότητα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Οι ενέσεις στις αρθρώσεις για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας των χεριών, δεν ήταν καλύτερες από τις ενέσεις με εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι τρέχουσες θεραπευτικές οδηγίες για την αρθρίτιδα των χεριών είναι λάθος. Οι περισσότεροι πάσχοντες ζητούν επίσης τοπικά αναλγητικά για την οστεοαρθρίτιδα των χεριών, αλλά και αυτών η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Anna Døssing, ρευματολόγος στο Ινστιτούτο Parker στην Κοπεγχάγη.

Τι μπορεί να ανακουφίσει λοιπόν από τον πόνο της αρθρίτιδας των χεριών;

«Τα από του στόματος μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και τα γλυκοκορτικοειδή μειώνουν αποτελεσματικά τον πόνο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα των χεριών», είπε η Døssing. Από αυτά, τα γλυκοκορτικοειδή (στεροειδή) χάπια ήταν πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα από του στόματος ΜΣΑΦ βελτίωσαν επίσης τη λειτουργία και τη δύναμη λαβής, ενώ τα από του στόματος στεροειδή βελτίωσαν τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, είχαν δηλαδή καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Τα άτομα που έλαβαν κάποια από τις δύο κατηγορίες φαρμάκων ανέφεραν βελτιώσεις στα συμπτώματα των χεριών και στη συνολική υγεία τους.

Η Døssing και οι συνεργάτες της εξέτασαν 65 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 5.250 πάσχοντες με οστεοαρθρίτιδα χεριών. Οι μελέτες εξέτασαν 29 θεραπείες για την πάθηση.

Οι ενέσεις βρέθηκαν αναποτελεσματικές, αλλά οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν ενέσεις για οστεοαρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρά τους. Η υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο για την αρθρίτιδα που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βρέθηκε επίσης ότι είναι αναποτελεσματικό για την αρθρίτιδα των χεριών, ενώ η αποτελεσματικότητα των τοπικών κρεμών και τζελ για την αντιμετώπιση του πόνου δεν ήταν ξεκάθαρη.

Το άρθρο αποκαλύπτει μια «ανέλπιστη έλλειψη αποτελεσματικότητας των ενδοαρθρικών γλυκοκορτικοειδών, μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης και παραδοσιακά θεμελιώδους θεραπείας για την αρθρίτιδα των χεριών, συγκεκριμένα την αρθρίτιδα του αντίχειρα», είπε ο Δρ. Daniel Polatsch, συνδιευθυντής του Κέντρου Χεριού και Καρπού του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ορθοπεδικής χειρουργικής στο Zucker School of Medicine/Northwell στη Νέα Υόρκη.

«Αυτή η ανακάλυψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επικρατούσες πεποιθήσεις και εμπειρίες των περισσότερων χειρουργών χεριών, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, στην κλινική μας πρακτική», είπε ο Polatsch.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η θεραπεία για την αρθρίτιδα των χεριών πρέπει να εξατομικεύεται. «Υποστηρίζω σταθερά την έναρξη θεραπείας με την επιλογή που ενέχει τον χαμηλότερο κίνδυνο», είπε. «Η βραχυπρόθεσμη χρήση από του στόματος ΜΣΑΦ ή γλυκοκορτικοειδών είναι μια λογική προσέγγιση».

Η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων όμως, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Η παρατεταμένη χρήση ΜΣΑΦ έχει συνδεθεί με αιμορραγικά έλκη.

Τα από του στόματος στεροειδή, όταν λαμβάνονται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση βάρους, λέπτυνση δέρματος και λοιμώξεις.

«Η σύστασή μου είναι να συζητήσετε διεξοδικά τις διαφορετικές επιλογές θεραπείας με τον γιατρό σας για να συνδιαμορφώσετε ένα θεραπευτικό πλάνο», συμβουλεύει ο Polatsch.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό RMD Open.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κότσι: Οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία της επέμβασης

xristiana

Γιατί δεν πρέπει να παραλείπετε το primer από τη ρουτίνα του μακιγιάζ σας

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana