ΚεντρικήΠεριβάλλον

Oι πυρκαγιές και τα fake news ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού προκαλούν φωτιές

6/9/2023

Αντιμέτωπα με ένα κύμα αμφισβήτησης αλλά και ενοχοποίησης για τις πυρκαγιές βρίσκονται τα δίκτυα ηλεκτρισμού, με κίνδυνο όπως παρατηρούν παράγοντες του κλάδου, να πλήξουν το μέτωπο της πράσινης μετάβασης  με τη δαιμονοποίηση της αιολικής ενέργειας αλλά και των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για ακόμα ένα fake news, λένε στελέχη της αγοράς  που έρχεται να προστεθεί στην ρητορική ότι «οι πυρκαγιές μπαίνουν για να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες στα βουνά».

Σήμερα, ο κεντρικός σχεδιασμός -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο-προβλέπει την εγκατάσταση πολλών νέων γιγαβάτ αιολικής ενέρηειας και αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων εναέριων γραμμών για την σύνδεση ΑΠΕ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα,  η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε άρθρο της στους Financial Times, η Ευρώπη θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ σε νέες ηλεκτρικές υποδομές έως το 2030 προκειμένου να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός διείσδυσης ΑΠΕ και ο εξηλεκτρισμός των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σε αριθμούς, επισημαίνει ότι το σημερινό ηλεκτρικό δίκτυο των 11 εκατ. χλμ. στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτυχθεί το ταχύτερο δυνατό.

Μια ενδιαφέρουσα «σύμπτωση» είναι ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού κατηγορούνται για πυρκαγιές αποκλειστικά εντός των ορίων της  Αττικής, όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη πυρκαγιά της Πάρνηθας.

Ουδέποτε έχουν κατηγορηθεί τα δίκτυα για πυρκαγιές στην υπόλοιπη χώρα, όπως πχ στην πρόσφατη πυρκαγιά του Έβρου. Ειδικά στην περίπτωση της Πάρνηθας, τα fake news εξακολούθησαν να διαρρέονται  ακόμη και μετά την επίσημη διάψευση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν, ότι δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ του δικτύου ηλεκτρισμού και των αιτίων των πυρκαγιών, ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά αλλού.

Είναι δυνατό όπως τονίζουν, να προκύψουν βραχυκυκλώματα ή βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο ως αποτέλεσμα μιας φωτιάς. Η σύγχυση όμως μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος, εσκεμμένη ή μη, όχι μόνο οδηγεί στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων, αλλά και ενθαρρύνει τους εμπρηστές να βάζουν φωτιές κάτω ή κοντά σε στύλους διανομής ηλεκτρισμού, όπως φάνηκε από την σύλληψη στις αρχές Αυγούστου  άνδρα που εντοπίστηκε να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα κάτω από στύλο του δικτύου διανομής στον Άγιο Στέφανο.

Τα μέτρα του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης συνδράμει στο έργο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και εγκαθιστά θερμικές κάμερες πανοραμικής λήψης και αισθητήρες στους πυλώνες υψηλής τάσης, δημιουργώντας ένα «έξυπνο» σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε επιλεγμένα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου, που έχει υποδείξει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το έργο υλοποιείται σε πιλοτική βάση στην Αττική και θα επεκταθεί σε όλους τους πυλώνες Υψηλής Τάσης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα που βρίσκονται στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων για τη δασοπυρόσβεση.

Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του και λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεών του, διατηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας της βλάστησης από τους αγωγούς, στο ελάχιστο των 5 μέτρων  από τις Γραμμές Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (150 kV) και 7 μέτρων από τις Γραμμές Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης, (400 kV).

Πρόκειται για ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου τα δέντρα κόβονται εντελώς κάτω και γύρω από τις Γραμμές Μεταφοράς. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα, απαγορεύεται κατά κανόνα ο πλήρης καθαρισμός  της ζώνης γύρω από τις Γραμμές Μεταφοράς.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί σχεδιασμό και επενδύσεις στην ανθεκτικότητα από όλους. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη και μακράς πνοής άσκηση.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η φωτογραφία – σύμβολο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

xristiana

Θεατρική παράσταση «Μια αγχόνη και μια κρέπα παρακαλώ» σε πανελλήνια πρώτη από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Παύλου Μελά

xristiana

Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας

xristiana