ΚεντρικήΥγεία

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας: Σε λειτουργία Πρότυπο Τμήμα για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

2/8/2023

Σε λειτουργία τέθηκε, μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, το Πρότυπο Τμήμα για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας.  Το πρώην εμβολιαστικό κέντρο μετατράπηκε σε ειδικό Τμήμα όπου οι ασθενείς θα υποβάλλονται με ασφάλεια σε ημερήσια νοσηλεία με ασφάλεια. Για την ολοκλήρωσή του ήταν σημαντικές οι ενέργειες του Διοικητή του ΠΓΝΠ, κ. Δημήτρη Μπάκου, του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, κ. Μάρκου Μαραγκού, της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κυρίας Ιωάννας Μίχου και της υπεύθυνης, κυρίας Ειρήνης Χήρα.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες που χρήζει ημερήσιας νοσηλείας, εμπίπτουν σε πέντε διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες είναι:

  • Ρευματολογία
  • Γαστρεντερολογία
  • Πνευμονολογία
  • Ενδοκρινολογία
  • Αιματολογία.

«Ως Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ)», όπως τόνισε η κα Μάχη Σαλαμαλίκη, Υπεύθυνη ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαϊας, «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, γιατί ήταν ένα αίτημά μας από το 2015, που είχαμε τονίσει τις ελλείψεις που υπήρχαν και την βασική ανάγκη για τη δημιουργία μονάδων χορήγησης βιολογικών παραγόντων για ασθενείς με ρευματικές παθήσεις».

«Συγκεκριμένα», αναφέρει η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α «η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο για ημερήσια νοσηλεία, σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα. Απαιτείται η παρουσία γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού εκπαιδευμένου στην παρασκευή, την χορήγηση των ειδικών φαρμάκων καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του επείγοντος! Κάθε μονάδα θα πρέπει να διαθέτει κλίνες ή ανάκλιντρα για την άνετη και ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων, καθώς και εξοπλισμό αντιμετώπισης επείγοντος (καταπληξία, εμβολή, ανακοπή κλπ ), όπως συλλογές διασωλήνωσης, καθετηριασμού μεγάλων αγγείων, παροχές οξυγόνου, μάσκες θετικής πίεσης! Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα, αρχικά με την βοήθεια των θεραπόντων ιατρών και στη συνέχεια με διάλογο με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Τα μέτρα που υποσχέθηκαν να ληφθούν, όπως η διάθεση κατάλληλου χώρου, κλινών και προσωπικού βλέπουμε ότι σιγά σιγά ευδοκιμούν. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους προσπάθησαν για να εξασφαλίσουν την άνεση και την ασφάλεια των υποβαλλόμενων σε θεραπεία ασθενών, επιτρέποντας την σωστή νοσηλεία τους από ένα εξειδικευμένο προσωπικό! Ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα του Π.Γ.Ν.Π».

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μικρά βήματα ελπίδας και άλματα απογοήτευσης βλέπει η Greenpeace στην COP15

xristiana

Ξύπνησες με πρησμένο πρόσωπο; 3 tips για να το αντιμετωπίσεις

xristiana

Ηλιούπολη: Επιμορφωτική ενημέρωση γονέων για τη σωστή διατροφή των παιδιών

xristiana