ΚεντρικήΠεριβάλλον

Επεκτείνεται το δίκτυο υπόγειων κάδων στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης – Υπογράφηκε η σύμβαση για επιπλέον 75

9/8/2023 

Δεσμεύσεις από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα για την καθαριότητα της πόλης.

Να επεκτείνει το δίκτυο υπόγειων κάδων στις γειτονιές του αποφάσισε ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου για αναδιάταξη της καθαριότητας. Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για την τοποθέτηση 75 υπόγειων κάδων -επιπλέον των 59 που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία στο κέντρο της πόλης- καθώς η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κώστα Ιακώβου.

Την ίδια στιγμή με τους 75 νέους υπόγειους κάδους που θα εγκαταστήσει σε κομβικά σημεία σε όλη την πόλη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προμηθευτεί και δύο νέα απορριμματοφόρα -κατάλληλα για την αποκομιδή υπόγειων κάδων- εκ των οποίων το ένα θα λειτουργεί κι ως καδοπλυντήριο. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, θα βελτιωθεί η εικόνα των γειτονιών και θα αναβαθμιστεί ο δημόσιος χώρος.

«Η πρόκληση της καθαριότητας για μια πόλη που αναπτύσσεται, καταναλώνει και παρουσιάζει υψηλή δραστηριότητα στις κατασκευές είναι τεράστια και απαιτείται γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. H βελτίωση περνά μέσα από την επένδυση στις υποδομές και στον στόλο οχημάτων. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς, για να πετύχουμε τον στόχο. Έχουμε ήδη εγκαταστήσει 59 υπόγειους κάδους και άμεσα τοποθετούμε επιπλέον 75» επεσήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ήδη ενισχύσαμε τον στόλο της καθαριότητας με 83 οχήματα, ενώ μέσα στο 2024 προσθέτουμε επιπλέον 23 καινούρια ηλεκτροκίνητα οχήματα, προγραμματίζοντας συγχρόνως την προμήθεια ακόμη 74. Προχωράμε άμεσα στην πρόσληψη 100 εποχικών υπαλλήλων και προγραμματίζουμε επιπλέον 100 προσλήψεις από το πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για άτομα ηλικίας 55 – 67 ετών. Με συγκεκριμένα βήματα θα πετύχουμε τον στόχο μας» συμπλήρωσε.

Άμεση έναρξη έργων

Οι 75 νέοι υπόγειοι κάδοι θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία των Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ Δημοτικών Κοινοτήτων και κοντά στους σταθμούς του μετρό. Ενδεικτικά, υπόγειοι κάδοι θα εγκατασταθούν στις οδούς Μοναστηρίου, 26ης Οκτωβρίου, Αναγεννήσεως, Αγίου Δημητρίου, Κασσάνδρου, Κλεάνθους, Διογένους, Μαραθώνος, Απόλλωνος, Γ. Παπανδρέου, Μ. Κάλλας κ.α.

Τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν ήδη 59 υπόγειοι κάδοι σε κεντρικούς δρόμους και κομβικά σημεία της πόλης, έχοντας βελτιώσει σημαντικά την εικόνα τους, καθώς όσον αφορά τη χωρητικότητα ένας υπόγειος κάδος αντιστοιχεί σε περίπου τρεις συμβατικούς. Οι 59 κάδοι λειτουργούν μεταξύ άλλων στην πλατεία Φαναριωτών, στον πεζόδροµο της Αγίας Σοφίας, στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Ερµού και στην Καρόλου Ντηλ, στην πλατεία Άθωνος, στα Λαδάδικα και στην πλατεία Χρηµατιστηρίου.

Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου με τους 75 νέους υπόγειους κάδους για τους οποίους υπογράφηκε σύμβαση θα ξεκινήσουν άμεσα. Η δαπάνη για την προμήθεια των υπόγειων κάδων και των ειδικών απορριμματοφόρων ανέρχεται σε περίπου δύο εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα ΕΤΕπ.

Σε επόμενη φάση προβλέπεται και νέα διεύρυνση της προσπάθειας με εγκατάσταση πρόσθετων υπόγειων κάδων στις περιοχές που εντάσσονται στο πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης δέκα εμπορικών δρόμων σε όλες τις γειτονιές, για το οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε συνολική χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, στα βασικά πλεονεκτήματα αναφορικά με τη λειτουργία των υπόγειων κάδων περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Μεγαλύτερη χωρητικότητα (ένας υπόγειος κάδος αντιστοιχεί σε τρεις συμβατικούς)
  • Βελτίωση της εικόνας του αστικού περιβάλλοντος με την απομάκρυνση των συμβατικών κάδων
  • Αποφυγή φαινομένων υπερχείλισης κάδων και δυσοσμίας
  • Μείωση δρομολογίων απορριμματοφόρων και μείωση εκπεμπόμενων ρύπων
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα του συστήματος και αποφυγή βανδαλισμών
  • Εύκολη χρήση για όλους
  • Αθόρυβη λειτουργία.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Νέο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου – Άνοδος 13%

xristiana

Ρελαξίνη: Η σημασία της για τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και για την εγκυμοσύνη

xristiana

5η Επίδειξη Μόδας AMEA Στο Παλαιό Φάληρο

xristiana