“Ίσες ευκαιρίες – Ίσα δικαιώματα”: Πάρκο ΑΜΕΑ στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου με πρωτοβουλία μαθητών

33

3/2/2023

«Το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού οδηγεί στο αίσθημα της περιθωριοποίησης και στέρησης της συμμετοχής σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες που πρέπει να είναι κοινά σε όλες και όλους τις/τους πολίτες ενός κράτους δικαίου. Πολίτες που συνεισφέρουν στα έσοδα του κράτους μέσω της φορολογίας, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Όλα τα πιο πάνω δημιουργούν την ανάγκη για κατασκευή χώρων άθλησης για όλα τα ΑΜΕΑ».

Με τα λόγια αυτά μία μαθήτρια της Β΄ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου περιέγραψε, χθες το βράδυ, σε εκδήλωση με θέμα «Ίσες ευκαιρίες – Ίσα δικαιώματα», που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή και οι συμμαθήτριες και οι συμμαθητές της στον Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους Άγγελου Χοτζίδη και στο μάθημα του «Δικαίου», ξεκίνησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός «Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ» στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Έναν χώρο άθλησης με γήπεδα μπότσε, μπασκέτες, τραπέζια πινγκ πονγκ κ.ά., ο οποίος θα συντελέσει ώστε να ζούμε σε «Βιώσιμες Πόλεις» με «Λιγότερες Ανισότητες» σύμφωνα με δύο από τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Η πρωτοβουλία των παιδιών έγινε δεκτή με «μεγάλη χαρά και συγκίνηση» από τον δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό, ο οποίος σε μήνυμά του που ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του, αντιδήμαρχος Παιδείας, Γεώργιος Σταυρίδης, τόνισε ότι «είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στα άτομα με αναπηρίες έναν χώρο, που έως τώρα στερήθηκαν και στον οποίο θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν και να αθληθούν».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου, επαίνεσε την κινητοποίηση των παιδιών που είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού ζητήματος. Μάλιστα επανέλαβε, όπως ήδη είχε γραπτώς ενημερώσει, στις 4 Ιανουαρίου, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου και τον Δήμο, ότι «θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη συγχρηματοδότηση [του έργου] από πιστώσεις των Επενδυτικών Προγραμμάτων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Δημήτριος Βασιλειάδης, υποδέχθηκε επίσης στην εκδήλωση τον πατέρα Κωνσταντίνο εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, τον κ. Αθανάσιο Φροσύνη, εκπρόσωπο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστο Ρουμπίδη, οι οποίοι διεμήνυσαν τη βούλησή τους για ουσιαστική υποστήριξη στην προσπάθεια υλοποίησης της πρότασης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία -και συζήτηση με το ακροατήριο- του ενεργού πολίτη και συγγραφέα Δημήτρη Αντωνίου με θέμα: «Με αισιοδοξία διαμορφώνουμε την καθημερινότητα των ΑΜΕΑ».

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com