ΚεντρικήΥγεία

Κούραση και ακαμψία στον αυχένα: Ποιες σοβαρές καταστάσεις μπορεί να δείχνει

9/9/2022

Κούραση και ακαμψία στον αυχένα μπορεί να εμφανιστούν ως συμπτώματα σε διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας, της μηνιγγίτιδας και της εκφυλιστικής δισκοπάθειας της σπονδυλικής στήλης.

Οποιοσδήποτε τύπος μηνιγγίτιδας είναι πιθανό να προκαλέσει πονοκέφαλο μαζί με δυσκαμψία του αυχένα. Η κόπωση είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα που σχετίζεται με μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών καταστάσεων και ασθενειών.

Ζητήστε άμεση ιατρική περίθαλψη εάν έχετε πυρετό και δυσκαμψία του αυχένα και εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Αν και η παρακάτω λίστα μπορεί να θεωρηθεί ως οδηγός για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με αυτές τις καταστάσεις, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη διάγνωση από έναν γιατρό.

Υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που μπορούν επίσης να συσχετιστούν με κούραση και ακαμψία στον αυχένα, όπως:

Μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και άκαμπτο αυχένα. Η θεραπεία της μηνιγγίτιδας εξαρτάται από την αιτία της λοίμωξης και μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή αντιικά φάρμακα.

Δισκοπάθεια

Η εκφυλιστική δισκοπάθεια καθιστά τον δίσκο πιο ευαίσθητο σε κήλη (ρήξη) που μπορεί να οδηγήσει σε εντοπισμένο ή ακτινοβόλο πόνο. Ο πόνος από εκφυλιστική δισκοπάθεια ή αρθρική νόσο της σπονδυλικής στήλης αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά με ζεστά επιθέματα, ανάπαυση, ασκήσεις αποκατάστασης και φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου, του μυϊκού σπασμού και της φλεγμονής.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων συμβαίνουν συχνά. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τους τύπους αλληλεπιδράσεων φαρμάκων, ποιες ουσίες ή άλλα πράγματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, όπως συνταγογραφούμενα (και μη) φάρμακα, βιταμίνες, τρόφιμα (π.χ. γκρέιπφρουτ) και εργαστηριακές εξετάσεις. Μάθετε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή παλιότερα ως σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού απομυελινώνονται (χάνουν την επίστρωση μυελίνης). Αυτή η βλάβη οδηγεί σε συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα, αδυναμία, ίλιγγο, παράλυση και ακούσιες μυϊκές συσπάσεις. Διαφορετικές μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης μπορούν να ακολουθήσουν ποικίλες πορείες από σχετικά καλοήθεις έως απειλητικές για τη ζωή. Η πολλαπλή σκλήρυνση αντιμετωπίζεται με θεραπείες τροποποίησης της νόσου. Ορισμένα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Ας ερχόσουν για λίγο..»: Μια μαγική μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Σοφία Βέμπο από τον Ιωνικό Σύνδεσμο

xristiana

03/06: Αέρας ανανέωσης σήμερα – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Ζώδια σήμερα (31/05): Διάφορες καταστάσεις δημιουργούνται σήμερα – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana