ΚεντρικήΠεριβάλλον

Καίγεται για 8η μέρα το δάσος της Δαδιάς – Πάνω από 40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

28/7/2022

Συνεχίζει να καίει για όγδοη ημέρα η φωτιά στη Δαδιά του Έβρου, αν και υπάρχει αισιοδοξία για το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς που πλέον περιορίζεται στα νότια και νοτιοδυτικά του δάσους,

Σημειώνεται πως η φωτιά που εδώ και λίγα 24ωρα έχει απομακρυνθεί από τα χωριά του Έβρου παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα. Ωστόσο, πυροσβέστες και πολίτες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να την περιορίσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 40.000 στρέμματα γης.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι επικίνδυνες, καθώς τόσο η έλλειψη υγρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την εξάπλωση πυρκαγιών. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά που έχει καταστρέψει το «προστατευόμενο» δάσος της Δαδιάς.

Η φωτιά έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα γης σύμφωνα με όσα είπε στο evros24.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και συνεχίζει να καίει. Από σήμερα αναμένονται στην περιοχή άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και αν η πυρκαγιά που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη 40.000 στρέμματα δεν ελεγχθεί, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

«Για εμάς το δάσος είναι η ζωή μας»

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μίλησε στο newsit.gr λέγοντας πως: «Είναι η μεγαλύτερη περιοχή Natura έκτασης 980.000 τετραγωνικών τα οποία είναι μόνο στην περιοχή του Σουφλίου. Είναι ένα μοναδικό και σπάνιο οικοσύστημα στην Ευρώπη και στον παγκόσμιο χάρτη. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ζημιά είναι πάνω από 40.000 τετραγωνικά μέτρα. Για εμάς το δάσος είναι η ζωή μας. Πέρα από τις μεγάλες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την οικολογική καταστροφή, οι επιπτώσεις θα είναι και κοινωνικές, οικονομικές, καθώς ο τόπος είχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Έρχονταν στον Έβρο και θαύμαζαν τα πτηνά και το σπάνιο οικοσύστημα της Δαδιάς. Αυτό αύριο δεν θα υπάρχει».

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει: Ειδικές δράσεις ένταξης στην απασχόληση για νέους και νέες με αναπηρία

xristiana

Οι εβδομαδιαίες προβλέψεις για όλα τα ζώδια από τη ζαρΑτούΣΤΡΑ

xristiana