Διαταραχές θυρεοειδούς: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο (εικόνες)

31

17/5/2022

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες, η έκκριση και ενεργοποίηση των οποίων επιτρέπουν στο σώμα να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί άμεσα σε αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του.

Οι δυσλειτουργίες στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών συνδέονται με συμπτώματα όπως κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, διαταραχές του σωματικού βάρους, της γαστρεντερικής λειτουργίας, της διάθεσης και της πνευματικής διαύγειας.

Στις διαταραχές θυρεοειδούς περιλαμβάνονται ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, οι θυρεοειδίτιδες, οι όζοι στο θυρεοειδή και ο καρκίνος θυρεοειδούς.

Η διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων επιτρέπει τη διαχείριση των διαφορετικών παραγόντων που συνδέονται με τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδή.

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να δείξει τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Συμπτώματα όπως κόπωση και εύθραυστα μαλλιά, μπορεί να παραπέμπουν σε κάποια άλλη πάθηση, γι’ αυτό ο γιατρός ελέγχει τους δείκτες του θυρεοειδούς, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό είναι οι εξής:

Διαβήτης ή κάποια άλλη αυτοάνοση πάθηση
Bigstock
Ιστορικό ακτινοθεραπείας στην περιοχή του θυρεοειδούς
Bigstock
Oικογενειακό ιστορικό διαταραχής του θυρεοειδούς
Ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης ή εμμηνόπαυσης
Professional Physician Checking Neck Lymph Nodes Of Old Woman, Palpating Senior Woman. Elderly Patie
Ηλικία: Ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνότερος με την πάροδο του χρόνου
Bigstock
Φύλο: Σε ποσοστό 80% τα περιστατικά αφορούν γυναίκες

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr