ΚεντρικήΚοινωνικά

Σειρά Διαδικτυακών Εργαστηρίων: Greening the Museums

11/2/2022

Σειρά Διαδικτυακών Εργαστηρίων: Greening the Museums 14-15-16 Μαρτίου, 15.00–17.00

Σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων «Greening the Museums» με στόχο το διάλογο γύρω από τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που καθιστούν τα μουσεία κόμβους βιωσιμότητας.

Πρωτοπόροι επαγγελματίες του χώρου των μουσείων από τη Βρετανία θα παρουσιάσουν μελέτες περιπτώσεων και θα συζητήσουν για τις επιμελητικές πρακτικές, τη λειτουργία των κτηρίων, την ενεργοποίηση του κοινού και θα μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μουσείων και των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα εργαστήρια είναι διαθέσιμα είτε αυτοτελή είτε ως σειρά και απευθύνονται σε επαγγελματίες από το χώρο των μουσείων, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τεχνών. Η σειρά προσφέρει μια εις βάθος παρουσίαση των βιώσιμων πρακτικών που αφορούν τον πολιτισμό και τις τέχνες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που αφορά τα κτήρια και τις λειτουργίες τους, τις συλλογές και την ανάπτυξη δημόσιων δράσεων.

Το πρώτο εργαστήριο της σειράς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «CoMuseum 2021: (Επανα)Προσδιορίζοντας το μουσείο του αύριο», με θεματική «Η Επιμέλεια σε καιρούς Κλιματικής και Οικολογικής Κρίσης» με εισηγήτριες τις Lucia Pietroiusti, Ιδρύτρια, General Ecology, Serpentine Galleries και την επιμελήτρια του προγράμματος Greening the Museums, Ιφιγένεια Ταξοπούλου, Γενική Γραμματέας, mitos21, Συνεργάτης Julie’s Bicycle.

Το Julie’s Bicycle είναι ένας καινοτόμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Βρετανία που απευθύνεται στους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών ώστε να αναλάβουν δράση για την κλιματική και οικολογική κρίση.

Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοικτές έως την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022.

Η σειρά των εργαστηρίων είναι συνδιοργάνωση του British Council με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

14 Μαρτίου 2022 | 15.00–17.00

Σχεδιάζοντας την περιβαλλοντική πολιτική ενός μουσείου: Υιοθετώντας τις αρχές της βιωσιμότητας

Παρουσίαση: Claire Buckley, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, Julie’s Bicycle

Το μουσείο, ως ένας χώρος που έχει στο επίκεντρό του την υπηρεσία και την προσφορά στην κοινότητα και το κοινό και λόγω της μεγάλης του εμβέλειας, μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής και οικολογικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου εργαστηρίου, θα διερευνήσουμε αυτόν ακριβώς το ρόλο, παρουσιάζοντας παραδείγματα των αντίστοιχων δράσεων που υλοποιούν. Θα μελετήσουμε πώς τα μουσεία μπορούν να αναπτύξουν περιβαλλοντικές πρακτικές και να τις ενσωματώσουν ως νοοτροπία και άξονα λειτουργίας των δράσεων τους, με βάση το Museums’ Environmental Framework του Julie’s Bicycle.

15 Μαρτίου 2022 | 15.00–17.00

«Πράσινα» μουσεία: Κτήρια, εσωτερικές λειτουργίες, συλλογές και εκθέσεις, τεχνικές συντήρησης

Παρουσίαση: Caitlin Southwick, Μουσειολόγος, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού KiCulture, και Sara Kassam, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας Victoria & Albert Museum, Λονδίνο. 

Αυτό το εργαστήριο έχει στόχο να δώσει το έναυσμα για αλλαγές με ισχυρό αντίκτυπο μέσα από πρακτικά παραδείγματα και συμβουλές, και να υποστηρίξει το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών για τη βιωσιμότητα των μουσείων. Καθώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες για αλλαγές στα μουσεία σε όλα τα επίπεδα – από τους ανθρώπους, τους χώρους έως και τα προγράμματα – θα εξετάσουμε με ποιους τρόπους μπορούν να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές, μέσα από την ενεργοποίηση και την ενδυνάμωση του κοινού. Οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν απτές λύσεις και ιδέες για το πώς να ξεκινήσουν τις πράσινες παρεμβάσεις στον εργασιακό τους χώρο και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να γίνουν ο καταλύτης πραγματικής αλλαγής.

16 Μαρτίου 2022 | 15.00–17.00

Case study: Blenheim Palace, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον δρόμο για την ανθρακική ουδετερότητα

Παρουσίαση: Catherine Bottrill, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας του Blenheim Palace, Συνεργάτης Julie’s Bicycle

Σε αυτό το εργαστήριο θα συζητήσουμε την πορεία του Blenheim Palace προς τη βιωσιμότητα, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που το 2019 κήρυξε έκτακτη ανάγκη για την κλιματική κρίση και δεσμεύτηκε να γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερο έως το 2027. Θα συζητήσουμε τον οδικό χάρτη που δημιούργησε για να επιτύχει ανθρακική ουδετερότητα μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τις φυσικές λύσεις, αλλά και το περιβαλλοντικό ταμείο για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των επισκεπτών του. Για το Blenheim η βιωσιμότητα δεν σταματά την κλιματική δράση, αλλά σχετίζεται με τη δημιουργία χώρου για να αναπτυχθεί η φύση στη ίδια τη γη του. Η Catherine θα μεταδώσει τις γνώσεις που αποκόμισε για πώς ένας οργανισμός πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να αναλάβει δράση για την κλιματική κρίση

Συνδιοργάνωση: 

Πληροφορίες: 

Μαρία Παπαϊωάννου | Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr

https://bit.ly/3B2KMkZ

Πηγή: https://www.eduguide.gr

Related posts

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και οι αιτίες που προκαλούν μόνιμη βλάβη

xristiana

Καθαρισμός προσώπου: Tips και οδηγίες για να μεγιστοποιήσεις το αποτέλεσμα

xristiana

Παιδικές Κατασκηνώσεις Δ. Αθηναίων: Πώς Να Υποβάλετε Αίτηση, Πότε Λήγει Η Προθεσμία

xristiana