ΚεντρικήΥγεία

Μάθετε πώς να αποφύγετε να βάλετε κιλά αυτές τις γιορτές

2/1/2022

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές που απολαμβάνουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας, τον οποίο μοιράζουμε σε καλέσματα και βραδινές εξόδους. Αλλά είναι και εποχή γεμάτη γευστικούς πειρασμούς. Ναι, το φαγητό είναι απόλαυση που πολλοί ενδίδουν, χωρίς περιορισμούς, χωρίς αναστολές, αλλά… με τύψεις. Παρά τη σκληρή προσπάθεια που έχουν καταβάλει όλο τον χρόνο, την πειθαρχία, τις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο, δεν μπορούν να αντισταθούν και “υποκύπτουν” ανεξέλεγκτα, δοκιμάζοντας κάθε είδους έδεσμα, με αποτέλεσμα μετά τις γιορτές η ζυγαριά τους να αγκομαχά.

Δεν είναι, όμως, όλοι έτσι. Υπάρχουν και εκείνοι που αντιστέκονται, που καταφέρνουν να καταπολεμήσουν την αγάπη τους για το φαγητό, που… δεν συμμετέχουν στη χαρά, δεν διασκεδάζουν, παρά μένουν στην απομόνωση, στη “γωνιά” τους, νιώθοντας φόβο να δοκιμάσουν ακόμα και τα μελομακάρονα της μαμάς.

«Πολλοί αυτή την εποχή του χρόνου κυριεύονται από συναισθήματα άγχους για το βάρος τους. Τροποποιούν μέρες πριν τη διατροφή τους για να έχουν περιθώριο να φάνε κάτι παραπάνω τις γιορτές, ή μόλις φάνε κάτι τρέχουν χιλιόμετρα για να το κάψουν, νιώθοντας ενοχές. Όχι, δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Όλοι πρέπει να μπορούν να τρώνε, να πίνουν και να είναι χαρούμενοι τα Χριστούγεννα.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε, σε οποιαδήποτε ποσότητα, όποτε το επιθυμούν, γιατί το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς θα είναι αρκετά παραπάνω κιλά.

Όπως εξηγεί ο ειδικός Εφαρμογών Δημήτρης Οικονομάκης, το μυστικό είναι αφενός να μην χρησιμοποιείται το φαγητό και το ποτό ως λόγος συναναστροφής και συμμετοχής, ούτε ως μέσο αποφόρτισης. Χρειάζεται ευελιξία και λίγη προσοχή μόνο, ώστε να ικανοποιηθεί ο ουρανίσκος μας, χωρίς ακραίες συμπεριφορές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για να διαχειριστούμε αυτές τις ημέρες που μας υποχρεώνουν να ξεφύγουμε από την ιδανική, καθημερινή διατροφή μας, να διατηρήσουμε το βάρος μας, χωρίς να στερηθούμε;

Ο κ. Οικονομάκης συμβουλεύει:

1. Ακολουθήστε την ευέλικτη διατροφή, η οποία δίνει την ελευθερία της επιλογής, υπό την προϋπόθεση να τηρείτε τη σωστή αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) μέσα στη μέρα.

Όσοι έχουν υιοθετήσει αυτή τη διατροφική πρόταση, αποφασίζουν οι ίδιοι τι τρώνε, χωρίς περιορισμούς στα διατροφικά είδη, ή εξαιρέσεις σε ομάδες τροφίμων. «Δεν υπάρχουν απαγορευμένα φαγητά. Εάν θέλεις να φας κουραμπιέδες, μελομακάρονα, γουρουνόπουλο με πατάτες ή χοιρινό με δαμάσκηνα, μπορείς να το κάνεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθεις την ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών που μπορείς να λαμβάνεις καθημερινά (αφού αυτή δεν είναι ίδια για κάθε άνθρωπο) και να προσαρμόζεις ανάλογα τη διατροφή σου, ώστε να διατηρήσεις το βάρος σου ή να χάσεις κιλά», επισημαίνει ο κ. Οικονομάκης. «Η συγκεκριμένη διατροφή δεν είναι περιοριστική, ούτε αυστηρή. Η ελευθερία που δίνει δεν δημιουργεί “στερητικά σύνδρομα” και γι’ αυτό μπορεί να γίνει τρόπος ζωής», συμπληρώνει.

2. Μην πτοείστε εάν ξεφύγετε λιγάκι μια μέρα. Αποτιμήστε την πράξη σας και προχωρήστε στην επόμενη μέρα, η οποία δίνει τη δυνατότητα να επανορθώσετε. Οι πειρασμοί γύρω σας είναι πολλοί και δεν είναι πάντοτε εύκολο να είστε εγκρατείς.

3. Ασπαστείτε τη διαλείπουσα νηστεία

Έχει αποδειχθεί ότι τα πολλά γεύματα δεν προσφέρουν τόσο μεγάλο όφελος όσο προβάλλεται. Η παράλειψη του πρωινού, για παράδειγμα, μειώνει τις συνολικές προσλαμβανόμενες θερμίδες και βοηθά στον έλεγχο της πείνας. Ιδιαίτερα τώρα, στις γιορτές, που τα γεύματα είναι πλούσια θερμιδικά αυτή η επιλογή θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνετε και θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε μια λιχουδιά που διαφορετικά θα την στερούσασταν.

4. Γίνετε επιλεκτικοί

Εάν αποδεχθείτε όλες τις προσκλήσεις για γεύμα, δείπνο, ποτό, πάρτι κλπ αυξάνονται οι πιθανότητες να μην καταφέρετε να αντισταθείτε. Ή μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όλες και να επιλέξετε σε ποιες θα είστε χαλαροί και ελεύθεροι να φάτε και να πιείτε ό,τι θέλετε και σε ποιες θα περιοριστείτε.

5. Εφαρμόστε το ρητό του σοφού της αρχαιότητας Κλεόβουλου «μέτρον άριστον»

Δεν θα καταφέρετε να διατηρήσετε το βάρος σας εάν λέτε πάντα ναι σε κάθε νέα γεύση. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει πάντα να στερείστε και να επιλέγετε τις light εκδοχές (σως γιαουρτιού αντί για σως φτιαγμένη από το λίπος που αφήνει η γαλοπούλα καθώς ψήνεται), αλλά ούτε να προτιμάτε πάντα τα φαγητά ή τα γλυκά με τις περισσότερες θερμίδες.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα μιας σύντομης συμπεριφορικής παρέμβασης για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων έδωσε θετικά αποτελέσματα. Πραγματοποιήθηκε σε 272 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω με δείκτη μάζας σώματος 20 και άνω και έδειξε ότι η τακτική ζύγιση, η αποδοχή συμβουλών διαχείρισης του βάρους και πληροφοριών σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για να δαπανηθούν οι θερμίδες των εορταστικών τροφίμων και ποτών αποδίδει και αποτρέπει την αύξηση του βάρους.

Κι αν, από την άλλη, βάλετε 1-2 κιλά δεν πειράζει, αρκεί να καταβάλετε κάθε προσπάθεια να τα χάσετε αμέσως. Γιατί διαφορετικά αυτή η συμπεριφορά θα επαναληφθεί και με τον καιρό θα συσσωρευτούν περισσότερα, και τότε θα είναι πολύ δυσκολότερο να απαλλαγείτε από αυτά.

Εάν υιοθετήσετε μόνιμα μια διατροφή που σας επιτρέπει να τρώτε από όλα τα τρόφιμα, που σας δίνει την ελευθερία να γεύεστε ό,τι επιθυμείτε και να διαμορφώνετε εσείς το μενού σας, που έχετε εσείς τον έλεγχο, δεν θα παχύνετε ποτέ. Ακόμα κι μια βραχυπρόθεσμη υπέρβαση των αναγκών σας σε μακροθρεπτικά συστατικά δεν θα επηρεάσει το συνολικό βάρος σας. Εξάλλου, δεν γίνεται να ζείτε πάντα στη στέρηση. Χριστούγεννα είναι… απολαύστε τα», καταλήγει ο κ. Δημήτρης Οικονομάκης.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θα έχουμε «πολική βόμβα» στην Ελλάδα όπως και στις ΗΠΑ; Τι λέει ο Κώστας Συνολάκης για τα ακραία φαινόμενα

xristiana

Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST LEGO® League Expo

xristiana

Πρόωρος θάνατος: Κατά 16% πιο πιθανός αν εργάζεστε με αυτόν τον τρόπο

xristiana