ΚεντρικήΥγεία

Κρίση υπότασης: Πώς εκδηλώνεται (εικόνες)

4/1/2022

Ένας άνθρωπος έχει υπόταση όταν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης πέφτουν κάτω από 90mmHg για τη συστολική και 60mmHg για τη διαστολική.

Σε πολλές περιπτώσεις η υπόταση δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Εάν ένα άτομο έχει σταθερά ελαφρώς χαμηλή πίεση χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο για μια φυσιολογική ζωή, ο γιατρός πιθανότατα δεν θα συστήσει ειδική αγωγή, πέρα από την παρακολούθηση της κατάστασης του ασθενούς.

Η βασικότερη παράμετρος αξιολόγησης της υπότασης δεν είναι το πόσο χαμηλά πέφτει η πίεση αλλά πόσο γρήγορα. Εάν εκδηλώνετε συμπτώματα υπότασης που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια προφανή αιτία (π.χ. έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, πολύωρη έκθεση στον ήλιο) συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξεταστεί εάν η υπόταση οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Είναι επίσης χρήσιμο να διατηρήσετε για μερικές ημέρες ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε πότε εκδηλώθηκε κρίση υπότασης και κάτω από ποιες συνθήκες, ώστε να βοηθήσετε τον γιατρό να σχηματίσει σαφή εικόνα της κατάστασης.

Τα πιθανά αίτια μιας κρίσης υπότασης είναι πολλά, από την αφυδάτωση έως σοβαρές διαταραχές, όπως η βραδυκαρδία και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υπόταση μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας, ιδιαίτερα εάν η πίεση πέφτει ξαφνικά ή συνοδεύεται από συμπτώματα όπως τα παρακάτω:

photo
Ζαλάδα και τάση λιποθυμίας
photo
Απώλεια συγκέντρωσης
photo
Θολή όραση
photo
Ναυτία
photo
Κρύος ιδρώτας και χλωμό δέρμα
photo
Γρήγορη αναπνοή
photo
Αίσθημα κόπωσης
photo
Δίψα

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Ζαγορά Πηλίου

xristiana

Προσωπικός Βοηθός: Τελική Παράταση Έως 15 Ιουνίου Για Αιτήσεις

xristiana

Καρδιακό σύνδρομο των εορτών: Συμπτώματα – Τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο του έτους

xristiana