ΚεντρικήΥγεία

Κορονοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους πάσχοντες από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις

8/1/2022

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή και χωρίς παρενέργειες για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, καθησυχάζει η μεγάλη διεθνής μελέτη COVAX της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ενώσεων για τη Ρευματολογία (EULAR).

Οι Ευρωπαίοι ρευματολόγοι κλήθηκαν να καταγράψουν όσο γίνεται περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων με τέτοιες παθήσεις, οι οποίοι έκαναν εμβόλια κατά της Covid-19, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο επιφέρει κάποια αναζωπύρωση της πάθησης ή άλλες παρενέργειες. Οι ασθενείς αυτοί είχαν αποκλειστεί από τις αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 5.121 άτομα από 30 χώρες με διαφορετικές φλεγμονώδεις/αυτοάνοσες ή μη φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση κ.α.), τα οποία είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών έπαιρναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (γλυκορτικοειδή, μυκοφαινολάτη, αζαθειοπρίνη κ.α.), ενώ οι υπόλοιποι αντιρευματικά φάρμακα.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρ Πέδρο Ματσάδο του Κέντρου Ρευματολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ρευματολογίας «Annals of the Rheumatics Diseases», έδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με φλεγμονώδεις ρευματικές ή μυοσκελετικές παθήσεις ανέχονται καλά τα εμβόλια Covid-19 και δεν εμφανίζουν διαφορά στο προφίλ ασφαλείας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό ή με τους ασθενείς που έχουν μη φλεγμονώδεις ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις. Οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι σύντομης διάρκειας αντιδράσεις στην ένεση.

Μόνο το 4,4% των εμβολιασθέντων εμφάνισε κάποια αναζωπύρωση της νόσου του μετά τον εμβολιασμό και από αυτές τις περιπτώσεις μόνο το 0,6% (έξι στις χίλιες) θεωρήθηκαν σοβαρές. Το 98,5% μπορούσαν να συνεχίσουν κανονικά τη φαρμακευτική θεραπεία τους χωρίς καμία αλλαγή μετά το εμβόλιο, ενώ μόνο το 1,5% χρειάστηκαν κάποια αλλαγή. Επίσης η μελέτη βρήκε χαμηλό ποσοστό μολύνσεων από κορονοϊό στους ανθρώπους με ρευματικές-μευοσκελετικές παθήσεις μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρόσκληση Για Την Παραχώρηση 4 Κυλικείων ΚΑΠΗ Του Δήμου Θέρμης Σε ΑμΕΑ, Πολύτεκνους, Πολεμιστές Κύπρου

xristiana

Καστορέλαιο για τη μείωση της κυτταρίτιδας: Πώς να το χρησιμοποιήσετε

xristiana

Δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Παλαιό Δημαρχείο Υμηττού

xristiana