ΚεντρικήΥγεία

Επτά σημαντικοί λόγοι για να καθιερώσεις το τρέξιμο στην καθημερινότητά σου

11/1/2022

Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι το τρέξιμο είναι καλό για σένα, αλλά ξέρεις πραγματικά γιατί; Οκ, ας μην πας σε μαραθώνιο, αλλά μπορείς πάντα να ξεκινήσεις από κάπου.

Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να αποκτήσουμε κίνητρο όταν καταλαβαίνουμε τον λόγο που κάνουμε κάτι. Ναι, είναι σίγουρα καλό για την υγεία μας, αλλά τι ακριβώς πρόκειται να βελτιώσει το τρέξιμο; Αυτή είναι η πραγματική ερώτηση.

Γιατί αυτή η μορφή άσκησης μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμη; Από τη βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία μέχρι την τόνωση της διάθεσης, υπάρχουν πολλά οφέλη από το τρέξιμο.

σσ: Εάν θέλεις να δοκιμάσεις το τρέξιμο, ίσως είναι χρήσιμο να συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό σου.

Τονώνει τη διάθεση
Πολλοί λένε ότι το τρέξιμο ανακουφίζει από το άγχος και τους κάνει να νιώθουν πολύ καλύτερα. Λοιπόν, υπάρχει αιτία. Το αίσθημα χαλάρωσης που νιώθεις μετά από ένα τρέξιμο, σημειώνει άρθρο του Iatronet, προκαλείται από την παραγωγή ενδοκανναβινοειδών – ουσίες παρόμοιες με την κάνναβη, που παράγονται στο σώμα. Η παραγωγή ενδοκανναβινοειδών μπορεί να μειώσει το άγχος και να φέρει ηρεμία.

Οι έρευνες φανερώνουν ότι η αύξηση των ενδοκανναβινοειδών συνδέεται ισχυρά με αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται από μικρόβια. Τουλάχιστον το ένα τρίτο της αντιφλεγμονώδους επίδρασης του μικροβιώματος οφείλεται στην αύξηση των ενδοκανναβινοειδών.

Βελτιώνει τη συνολική υγεία
Το τρέξιμο είναι μια μορφή άσκησης που κρατά όχι μόνο το μυαλό υγιές αλλά και το σώμα. Το τρέξιμο συντονίζει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός εσωτερικά και εξωτερικά. Βοηθά να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή, να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, να βελτιώσουμε τη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης και να διαχειριστούμε τελικά το βάρος μας. Επίσης, το τρέξιμο προάγει τα υγιή ποσοστά οστικής πυκνότητας. Σημαντικό για τις γυναίκες.

Εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου
Μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου καθώς και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Για όσους έχουν στόχο την απώλεια βάρους, το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει σ’ αυτό. Αρκεί να μην το δοκιμάζεις περιστασιακά αλλά με κάποια συνέπεια.

Το τρέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος ως μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης υψηλής ενέργειας. Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να κάψει περίπου 100 θερμίδες ανά 1.5 χιλιόμετρο, καθώς τρέχει, και γνωρίζουμε ότι 3500 θερμίδες ισούται με ένα κιλό. Εάν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τρέξιμο για να κάψεις επιπλέον 500 θερμίδες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, αυτό είναι 3500 θερμίδες. Αυτό είναι ένα επιπλέον ένα κιλό την εβδομάδα που θα μπορούσες να χάσεις απλώς προσθέτοντας το τρέξιμο στη ρουτίνα σου.

Μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου 
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το τρέξιμο μπορεί να ωφελήσει τη γενική υγεία αλλά ειδικά την καρδιά μας. Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεωνκατά 40% έως 45%. Βοηθά στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, της ρύθμισης του σακχάρου του αίματος και της HDL χοληστερόλης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία συνολικά.

Χτίζει αυτοπεποίθηση
Αν και μπορεί να μη δεις βελτίωση κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας τρεξίματος, όλη αυτή η τόνωση θα έρθει με τον χρόνο και την εξάσκηση όπως με οτιδήποτε άλλο. Το τρέξιμο μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι μετρήσιμο. Σου επιτρέπει να δεις τι είναι ικανό το σώμα και το μυαλό σου.

Για να δεις αποτελέσματα, πρέπει να έχεις ένα σχέδιο. Όρισε τον στόχο σου. Ίσως είναι απλώς να κινηθείς. Ίσως θέλεις να τρέξεις τον πρώτο σου μαραθώνιο, όποιος κι αν είναι αυτός. Μόλις βάλεις τον στόχο, ανάλυσε τα βήματα σου. Αποφάσισε πόσες ημέρες την εβδομάδα θα τρέχεις και τον χρόνο που θα αφιερώσεις σε αυτό. Μόλις δημιουργηθεί το πλάνο σου, το μόνο που μένει να κάνεις είναι να ξεκινήσεις.

Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία 
Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας. Το τρέξιμο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση, να βελτιώσει την εστίαση και τη μνήμη, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση, να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Το λένε όλοι οι ειδικοί κι όλες οι έρευνες.

Ξεκίνησε με έναν μεγάλο περίπατο και μετά υπολόγισε ότι με τα σωστά ρούχα και παπούτσια θα δοκιμάσεις μερικά λεπτά τρεξίματος. Αρκεί να το πάρεις απόφαση και αρκεί να ξέρεις τι είναι αυτό που θα σε κάνει, στην αρχή που είναι πιο εύκολο, να μην τα παρατήσεις.

Πηγή: savoirville.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ομάδα Συναισθηματικής Ανάπτυξης Για Μαθητές Δημοτικού

xristiana

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré: Οι πολύ σοβαρές επιπτώσεις και τα πρώτα σημάδια – Ποιοι κινδυνεύουν κυρίως

xristiana

Δ. Θεσσαλονίκης: Υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής Για Το Πρόγραμμα “Κατασκηνώσεις ΑμεΑ 2023”

xristiana