ΚεντρικήΟμορφιά

Έλαια περιποίησης – Πώς θα τα εφαρμόσουμε σωστά σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά

8/1/2022

Αν και παρεξηγημένα, τα ξηρά έλαια περιποίησης είναι το «κλειδί» για μια υγιή, αναζωογονημένη επιδερμίδα και για λαμπερά, μεταξένια μαλλιά. Ο λόγος είναι ο εξής: Η επιδερμίδα καλύπτεται από ένα προστατευτικό υδρολιπιδικό φιλμ που αποτελείται από λιπιδικές ενώσεις και νερό.

Ωστόσο, αυτό το φιλμ ενδέχεται να διαταραχθεί είτε από το πέρασμα του χρόνου είτε από εξωγενείς παράγοντες (ηλιακή ακτινοβολία, μόλυνση, κλιματισμός, κρύο, χρήση προϊόντων ακατάλληλων για τον τύπο της επιδερμίδας).

Τα φυτικά έλαια έχουν σύσταση παρόμοια με εκείνη του υδρολιπιδικού φιλμ της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα, όταν έρχονται σε επαφή με αυτή, να ενισχύουν την άμυνά της και ταυτόχρονα να την εμπλουτίζουν με ουσίες απαραίτητες για την ενυδάτωση, τη λάμψη και την καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης.Body Image Issues – Βοηθήστε το παιδί να «χτίσει» μια υγιή σχέση με το σώμα του

Όσο για τον μύθο ότι ένα έλαιο περιποίησης ταιριάζει μόνο στον ξηρό και αφυδατωμένο τύπο δέρματος ή μαλλιών, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως ορισμένα έλαια είναι χρήσιμα για όλους τους τύπους επιδερμίδας, καθώς έχουν την ικανότητα να αντισταθμίζουν την ανισορροπία στην παραγωγή σμήγματος.

Πρόσωπο

Οι σωστές κινήσεις εφαρμογής

  • Ρίχνουμε 5 σταγόνες στην παλάμη και τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ τους. Καλύπτουμε τη μύτη μας με τις παλάμες και εισπνέουμε βαθιά.
  • Τοποθετούμε τα χέρια πάνω στα μάτια και κάνουμε κυκλικές, ανοδικές κινήσεις, με φορά από το μέτωπο προς τους κροτάφους, για 30΄.
  • Στη συνέχεια, ακουμπάμε τις παλάμες στα μάγουλα και κάνουμε μασάζ από τα πλαϊνά της μύτης προς τα αφτιά, πιέζοντας ελαφρώς με τα δάχτυλα.
  • Ολοκληρώνουμε την εφαρμογή πιέζοντας απαλά τα χέρια μας πάνω από την κλείδα.

Μαλλιά

Οι τρεις πολύτιμες χρήσεις του ελαίου

Κατά του σπασίματος:

Απλώνουμε το έλαιο από τη μέση των μαλλιών ως τις άκρες και τα τυλίγουμε με μία μεμβράνη ή φοράμε ένα πλαστικό σκουφάκι. Περιμένουμε μία ώρα και έπειτα λουζόμαστε. Έτσι τα μαλλιά αποκτούν απαλότητα και αντοχή στο σπάσιμο και την ψαλίδα.

Κατά του φριζαρίσματος:

Για πειθαρχία και λάμψη, εφαρμόζουμε ένα έλαιο σε στεγνά ή νωπά μαλλιά. Ρίχνουμε 5-6 σταγόνες στις παλάμες, τις περνάμε κατά μήκος των μαλλιών και χτενίζουμε με τα δάχτυλα.

Κατά της αφυδάτωσης:

Για ακόμα μεγαλύτερη θρέψη και επανόρθωση, αναμειγνύουμε λίγες σταγόνες ελαίου με μια μάσκα. Απλώνουμε το μείγμα στα μαλλιά, περιμένουμε όση ώρα απαιτεί η μάσκα και ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό.

Σώμα

Τρεις κανόνες για τη σωστή εφαρμογή

  1. Όταν επιλέγουμε ένα λάδι σώματος, κοιτάμε τη λίστα συστατικών του: Όσο πιο σύντομη και κατανοητή είναι, τόσο το καλύτερο. Το πρώτο συστατικό της λίστας πρέπει να είναι κάποιο έλαιο και όχι το οινόπνευμα ή κάποιος χημικός παράγοντας.
  2. Απλώνουμε το λάδι σώματος σε νωπή επιδερμίδα, γιατί η υγρασία βοηθάει το έλαιο να απορροφηθεί καλύτερα.
  3. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για την εφαρμογή του ελαίου είναι πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ. Αφενός γιατί το λάδι διεισδύει βαθύτερα στην επιδερμίδα, χάρη στη ζεστή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κάτω από τα σκεπάσματα, και αφετέρου γιατί έτσι ενισχύουμε την επιδερμίδα ώστε να αποκαταστήσει τις φθορές της (κατά τη διάρκεια της νύχτας συντελείται η ανάπλαση και επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων της επιδερμίδας).

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σέρρες: Ένα ξεχωριστό καφέ στην πόλη

xristiana

Τριήμερο Ενημέρωσης Για Την Στοματική Υγεία

xristiana

Άστατος ο καιρός – Μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια

xristiana