Λαβράκι στον φούρνο με μυρωδάτο λαδολέμονο

18

14/10/2021

Υλικά

Μερίδες: 1 μερίδα

  •  1 λαβράκι μεριδιάρικο, γύρω στα 350 γρ., καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λαδολέμονο

  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  1/3 μάτσο άνηθος (ή μάραθος ή δυόσμος), ψιλοκομμένος λίγο αλάτι

Για τη σαλάτα

  •  1/2 μαρούλι, πλυμένο, χοντροκομμένο
  •  5-6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  αλάτι
  •  ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για το λαβράκι στον φούρνο με μυρωδάτο λαδολέμονο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά το ψάρι.
  3. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε από 3 λοξές και ρηχές χαρακιές σε κάθε πλευρά του και το αλατοπιπερώνουμε μέσα κι έξω.
  4. Βάζουμε το λαβράκι σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
  5. Δεν λαδώνουμε το ψάρι, θα ρίξουμε το λαδολέμονο μόνο στο σερβίρισμα.
  6. Ψήνουμε το λαβράκι για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς το προσεκτικά μία φορά στα μισά του ψησίματος.
  7. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το λαδολέμονο, ανακατεύοντας καλά τα υλικά του σε ένα μπολάκι.
  8. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα.
  9. Βγάζουμε το ψάρι από τον φούρνο και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  10. Περιχύνουμε το ψάρι και τη σαλάτα με όσο από το μυρωδάτο λαδολέμονο θέλουμε.
  11. Το λαβράκι στον φούρνο με μυρωδάτο λαδολέμονο το συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr