Ιός Δυτικού Νείλου: Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημα από τα μολυσμένα κουνούπια – Πώς θα προστατευτείτε

30

3/8/2021

Καταγράφηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα για φέτος στην Ελλάδα.

Πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, παρέχει μέσω ανακοίνωσής του ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας για το 2021.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Οργανισμό, η βασική «δεξαμενή» του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Σημειώνει, δε, ότι

  • η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί,
  • περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής
  • και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου», σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, «κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών», ενώ η υπηρεσία «σε κάθε περίοδο μετάδοσης, διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης».

Μέτρα προστασίας

Στην ιστοσελίδα του οργανισμού συναντάμε τις ακόλουθες οδηγίες:

➢ Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα: μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

➢ Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα – εγκεκριμένα στη χώρα με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες όπως:
• DEET
• Πικαριδίνη/ικαριδίνη
• ΙR3535
• Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c))

Συστήυνεται προσοχή στις οδηγίες χρήσης του κάθε σκευάσματος (όχι επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, τραύματα, αμυχές κλπ.).

➢ Κουνουπιέρα κατά τον ύπνο

  • ιδίως σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, πάσχοντες
  • σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι μέσα

➢ Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

➢ Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ εδώ.

Τρία κρούσματα

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε «ότι διαγνώστηκαν στη χώρα μας τα πρώτα τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2021, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (Δήμο Πέλλας)».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com