Επτά σημάδια που μαρτυρούν ότι το μωρό είναι κουρασμένο

25

3/8/2021

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας είναι κουρασμένο;

Τους πρώτους μήνες της ζωής τους τα μωρά μαθαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα και χρειάζονται χρόνο για να τα επεξεργαστούν. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζονται τόσες ώρες ύπνου και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μέχρι και τον τρίτο μήνα, το βρέφος χρειάζεται 14 με 17 ώρες ύπνου το εικοσιτετράωρο, ενώ τα μεγαλύτερα μωρά ηλικίας επτά με έντεκα μηνών χρειάζονται 12 με 17 ώρες ύπνου αντίστοιχα. Επίσης, τα νεογέννητα έχουν μόλις 45 λεπτά από όταν θα ξυπνήσουν μέχρι να κουραστούν. Το αντίστοιχο διάστημα για ένα μωρό από δύο μηνών και πάνω είναι οι δύο ώρες.

Όσο περισσότερη ώρα μένει ξύπνιο το μωρό, τόσο περισσότερο κουράζεται. Η πιο συνήθης αιτία για την κούραση του μωρού είναι η έλλειψη ύπνου. Ωστόσο, το μωρό όταν νιώθει πολύ κουρασμένο, γκρινιάζει, είναι ανήσυχο και είναι πιο δύσκολο να κοιμηθεί.

Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το μωρό είναι κουρασμένο;

  • Δυσκολεύεται να κοιμηθεί ακόμα και όταν το βάζετε για ύπνο
  • Κοιμάται για πολύ λίγη ώρα
  • Τρίβει τα μάτια, τα μαλλιά ή τα αυτιά του
  • Γκρινιάζει και είναι ανήσυχο
  • Δυσκολεύεται να θηλάζει
  • Αποφεύγει την οπτική επαφή
  • Χάνει το ενδιαφέρον του με κάτι που ασχολείται πολύ εύκολα

Το σημαντικό για να αποφύγετε μία τέτοια κατάσταση είναι το μωρό να ακολουθεί μία συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου. Μόλις αντιληφθείτε ότι το μωρό αρχίζει να κουράζεται, προσπαθήστε να το βάλετε για ύπνο πριν κουραστεί ακόμα περισσότερο. Διαφορετικά, ο εγκέφαλος του μωρού θα πρέπει να παράξει περισσότερη κορτιζόλη και αδρεναλίνη για να μείνει ξύπνο, κάτι το οποίο του προκαλεί υπερένταση και του φέρει σε μία πιο στρεσογόνα κατάσταση.

Πηγή: whattoexpect.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com