Στην Γεωργία ζούσε το αρχαιότερο κυνηγόσκυλο

35

30/7/2021

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες για το πότε έκαναν την εμφάνιση τους οι σκύλοι και το πότε και το πώς απέκτησαν στενή σχέση με τον άνθρωπο. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι σκύλοι κατάγονται από τους λύκους (πιθανότατα τους γκρίζους) και πριν από μερικές χιλιάδες έτη ξεκίνησε η διαδικασία εξημέρωσης τους. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας μελέτησε απολιθώματα από μια περιοχή της Γεωργίας στην οποία έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς πολλά παλαιοντολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα απολιθώματα που μελέτησαν είναι και αυτά ενός πανάρχαιου είδους κυνηγόσκυλου που κατάγεται από την Ευρασία. Ο σκύλος Dmanisi (το όνομα της περιοχής που βρέθηκαν τα απολιθώματα) ζούσε σύμφωνα με τους ερευνητές μαζί με ανθρώπους πριν από περίπου 1,7 εκατ. έτη. Το τετράποδο ανήκει όπως λένε οι ερευνητές στο προγονικό είδος σκύλων Canis (Xenocyon) lycaonoides.

Oι ερευνητές αναφέρουν ότι τα απολιθώματα που μελέτησαν ανήκουν σε ένα νεαρό ενήλικο σκύλο που ζύγιζε περίπου 30 κιλά ο οποίος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλα είδη άγριων σκύλων που γνωρίζουμε ότι ζούσαν την ίδια περίοδο. Η διαφορά με τα υπόλοιπα είδη είναι ότι αυτός ο σκύλος φαίνεται ότι ζούσε σε αγέλες που κυνηγούσαν μαζί τα θηράματα τους και ότι ανέπτυσσε κοινωνικές σχέσεις τόσο με τα μέλη της αγέλης του όσο και με άλλους σκύλους που δεν ανήκαν σε αυτήαυτή.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com