Vegan μουσακάς με μελιτζάνες και φακές

37

6/5/2021

Υλικά

  • 7 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες, κομμένεςσε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού παξιμάδι κρίθινο, θρυμματισμένο στον πολυκόφτη, ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον «κιμά» φακής

  • 500 γρ. φακές μέτριες
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 250 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
  • στον τρίφτη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο φυτικό γάλα (αμυγδάλου, βρόμης κ.λπ.), χλιαρό
  • αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά, να ξεπικρίσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Με ένα χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τις μελιτζάνες καλά και τις απλώνουμε στη λαμαρίνα (ή μία μπορεί να μισοκαλύπτει την άλλη, ώστε να χωρέσουν). Τις λαδώνουμε με το πινέλο και από τις δύο πλευρές, τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και τη ρίγανη και τις ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

«Κιμάς» φακής: Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, τις δάφνες και μπόλικο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Αφαιρούμε τις μισές με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα μπολ και συνεχίζουμε το βράσιμο στις υπόλοιπες για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά και σχεδόν να λιώσουν. Τις στραγγίζουμε, αφαιρούμε τις δάφνες και τις αδειάζουμε στο μπολ με τις υπόλοιπες φακές.

Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις φακές, την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα. Τραβάμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Μπεσαμέλ: Βάζουμε το λάδι και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει ελαφρώς το αλεύρι. Προσθέτουμε σε δόσεις το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην κάνει σβόλους. Όταν έχουμε πλέον προσθέσει όλο το γάλα, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει ελαφρώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Μουσακάς: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μέτριο πυρέξ απλώνουμε μία στρώση μελιτζάνες (περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας) και καλύπτουμε με τη μισή γέμιση. Απλώνουμε άλλη μία στρώση μελιτζάνες, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα παξιμαδιού και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr