Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές;

28

10/4/2021

Οι αµυγδαλές είναι δύο µικροί αδένες στο λαιµό. Ο ρόλος τους είναι η καταπολέµηση µικροβίων στη νεαρή παιδική ηλικία. Μετά την ηλικία περίπου των τριών χρόνων, ο ρόλος των αµυγδαλών µειώνεται σηµαντικά και συνήθως συρρικνώνονται. Ο ανθρώπινος οργανισµός µπορεί να καταπολεµά τα µικρόβια και χωρίς τις αµυγδαλές. 

Πότε χρειάζεται να αφαιρεθούν; 

Οι αµυγδαλές αφαιρούνται κυρίως εάν προκαλούν συχνές αµυγδαλίτιδες. Ο άλλος κύριος λόγος για αφαίρεση των αµυγδαλών είναι η απόφραξη του λαιµού, λόγω του µεγέθους τους, προκαλώντας προβλήµατα στην αναπνοή. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα µικρά παιδιά έχουν αµυγδαλές τόσο µεγάλες που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν κατά την διάρκεια του ύπνου. Το περιαµυγδαλικό απόστηµα είναι ένα φούσκωµα που δηµιουργείται κοντά στην αµυγδαλή λόγο µόλυνσης (αµυγδαλίτιδα). Άτοµα που υπέφεραν από περιαµυγδαλικό απόστηµα, προτιµούν την αµυγδαλεκτοµή προς αποφυγή µελλοντικής επανεµφάνισης του αποστήµατος. 

Σήμερα, υπάρχουν νέες μέθοδοι για την αφαίρεση των αμυγδαλών με την εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων, μέθοδος πολύ πιο ατραυματική για τους ιστούς, με αποτέλεσμα την πολύ καλύτερη μετεγχειρητική επούλωση για τον ασθενή.

Η μετεγχειρητική περίοδος είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς είναι ηπιότερος ο πόνος και η δυσκολία στην κατάποση. 

Βέβαια, ο ασθενής πρέπει να αποφύγει για δύο βδομάδες περίπου την έντονη σωματική δραστηριότητα και να εφαρμόζει τις γενικότερες οδηγίες που αφορούν τη λήψη παυσίπονων σε συγκεκριμένες ώρες, ώστε να υπάρχει επαρκής κάλυψη του πόνου. 

Ο πόνος είναι ένα σύμπτωμα που δεν μπορεί να μετρηθεί, είναι αρκετά εξατομικευμένος και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον αριθμό των επεισοδίων φλεγμονής και την εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών. 

Το μήνυμα πρακτικά από τους ασθενείς που έχουν ένδειξη για αφαίρεση των αμυγδαλών, είναι ότι χωρίζουν τη ζωή τους σε δύο περιόδους: τη γεμάτη με αίσθημα μόνιμης κόπωσης και ταλαιπωρία, πριν από την αμυγδαλεκτομή και τη μετά την εγχείρηση, όλο ζωντάνια και ευεξία, χωρίς ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας.

Πηγή: https://www.govastileto.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com