Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

47

9/3/2021

Παιδική αμυγδαλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η αμυγδαλίτιδα;

Η εκδήλωση της αμυγδαλίτιδας αποτελεί μία λοίμωξη που εντοπίζεται στο λεμφικό ιστό στις παρίσθμιες αμυγδαλές, στο πίσω μέρος ουσιαστικά του στόματος. Οι αμυγδαλές αποτελούν έναν ιστό που συμμετέχει στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, καθώς μπορούν να παγιδεύσουν οποιαδήποτε πιθανά μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα.

Συμπτώματα αμυγδαλίτιδας στα παιδιά

Η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται όταν υπάρχει μόλυνση στις αμυγδαλές, η οποία μπορεί να γίνεται αντιληπτή με συμπτώματα όπως ο πυρετός, η δυσκολία και ο πόνος στην κατάποση, ενώ κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει και διόγκωση των αδένων κάτω από το λαιμό.

Εξέταση και θεραπεία αμυγδαλίτιδας

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως στις περιπτώσεις αυτές ακόμη και με γυμνό μάτι μπορεί κάποιος να παρατηρήσει έντονο κόκκινο χρώμα των αμυγδαλών. Ο παιδίατρος εξετάζοντας το παιδί μπορεί να ζητήσει να γίνει ένα strept test ώστε να ταυτοποιηθεί εάν ο παθογόνος μικροοργανισμός που μόλυνε τις αμυγδαλές είναι κάποιο βακτήριο, με πιο συνηθισμένο τον στρεπτόκοκκο, ή ιός. Κατόπιν ο παιδίατρος συστήνει την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, εάν βέβαια πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα το παιδί, ώστε να υπάρξει πλήρης ίαση και να προληφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης νέας αμυγδαλίτιδας.

Στην περίπτωση βέβαια που το παιδί εμφανίζει συχνά αμυγδαλίτιδες μπορεί να συστήσει την αμυγδαλεκτομή.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr  
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com