Γιατί είναι σημαντικό να παρακινούμε τα παιδιά μας να κάνουν σωματική άσκηση

32

27/1/2021

Όποιος έχει δει παιδιά σε παιδική χαρά γνωρίζει ότι τα από πολύ μικρή ηλικία τα λατρεύουν να κινούνται. Αλλά αυτό που μπορεί να μην είναι προφανές είναι ότι η αναρρίχηση στην κορυφή μιας τσουλήθρας ή η ταλάντευση από ένα μονόζυγο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κάνουν έχουν μια ενεργή ζωή ως ενήλικες.

Καθώς μεγαλώνουν, είναι μια πρόκληση για τα παιδιά να έχουν αρκετή καθημερινή δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες όπως:

  • αυξανόμενες απαιτήσεις στο σχολείο
  • μια αίσθηση ότι δεν είναι καλοί στον αθλητισμό
  • έλλειψη αθλητικών προτύπων
  • απασχολημένες εργαζόμενες οικογένειες

Ακόμα κι αν τα παιδιά έχουν το χρόνο και την επιθυμία να παίξουν έξω και να αθληθούν, οι γονείς μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να τα αφήνουν ελεύθερα να στη γειτονιά όπως τα παιδιά πριν από γενιές. Επομένως, οι ευκαιρίες τους να δραστηριοποιηθούν ενδέχεται να είναι περιορισμένες.

Παρά αυτά τα εμπόδια, οι γονείς μπορούν να διδάξουν την αγάπη για τη σωματική δραστηριότητα και να βοηθήσουν τα παιδιά να την προσαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει βάση για υγιή πρότυπα που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Οφέλη από την άθληση

Τα οφέλη από την άθληση είναι πολλά. Ανάμεσά τους:

Επιπρόσθετα τα σωματικά ενεργά παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν κίνητρα, προσοχή και επιτυχία στο σχολείο. Και η απόκτηση φυσικών δεξιοτήτων χτίζει εμπιστοσύνη σε κάθε ηλικία.

Τι παρακινεί τα παιδιά;

Υπάρχουν λοιπόν πολλά κέρδη από τη σωματική δραστηριότητα, αλλά πώς ενθαρρύνετε τα παιδιά να το κάνουν; Τα τρία κλειδιά είναι:

1.     Σωστές δραστηριότητες για την ηλικία ενός παιδιού. Εάν δεν το κάνετε, το παιδί μπορεί να βαρεθεί ή να απογοητευτεί.

2.     Δίνοντας στα παιδιά πολλές ευκαιρίες για να είναι ενεργά: Τα παιδιά χρειάζονται γονείς για να κάνουν τη δραστηριότητα εύκολη παρέχοντας εξοπλισμό, εγγραφώντας τους σε μαθήματα ή αθλητικές ομάδες και μεταφέροντάς τα σε παιδικές χαρές και άλλα ενεργά σημεία.

3.     Διατήρηση της εστίασης στη διασκέδαση: Τα παιδιά δεν θα κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει.

Όταν τα παιδιά απολαμβάνουν μια δραστηριότητα, θέλουν να κάνουν περισσότερα. Η εξάσκηση μιας ικανότητας – είτε είναι κολύμπι είτε ιππασία τρίκυκλο – βελτιώνει τις ικανότητές τους και τους βοηθά να αισθάνονται πετυχημένοι, ειδικά όταν παρατηρείται και επαινείται η προσπάθειά τους. Αυτά τα θετικά συναισθήματα κάνουν συχνά τα παιδιά να θέλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα και σε πολλές περιπτώσεις να δοκιμάσουν και νέες.

Όταν προτείνετε μια δραστηριότητα στα παιδιά σας, λάβετε υπόψη σας την ηλικία τους, τις ιδιαιτερότητες και τα προσωπικά ενδιαφέροντά τους. Μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες σε σελίδες που συγκεντρώνουν δραστηριότητες για παιδιά (Aktivitäten für Kinder in Zürich). Είναι φυσικά πολύ σημαντικό να παρακινούμε τα παιδιά μας να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να κινούνται εκτός των συνηθισμένων ασχολιών τους. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε μπορούν να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα. Αυτό όμως, ειδικά σε παιδιά που δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικά με την σωματική άσκηση, καλό είναι να γίνει σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα βρει το παιδί κάποιο άθλημα που να το εκφράζει.

Τέλος μην ξεχνάτε να δραστηριοποιείτε τον εαυτό σας και να υποστηρίζετε τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας. Εάν ξεκινήσετε αρκετά νωρίς, δίνοντας το καλό παράδειγμα, θα θεωρήσουν τη δραστηριότητα ως φυσιολογική – και διασκεδαστική – μέρος της καθημερινής ρουτίνας της οικογένειάς σας.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com