Αποφρακτική άπνοια ύπνου: Οι σοβαρές επιπτώσεις σε ενήλικες και παιδιά (εικόνες)

22

22/1/2021

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου διαγιγνώσκεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και ειδικά παιδιά και εφήβους.

Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου σταματούν να αναπνέουν για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Αυτό συμβαίνει όταν οι μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και προσωρινά μπλοκάρουν τον αεραγωγό.

Χαρακτηρίζεται από πολύ δυνατό ροχαλητό το οποίο ξαφνικά σταματάει, επειδή διακόπτεται η αναπνοή, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο πάσχων μισοξυπνάει, πασχίζοντας να πάρει ανάσα.

Οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να συμβούν δεκάδες φορές και αναλόγως με τη συχνότητά τους χαρακτηρίζεται η άπνοια ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Η μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια στη διάρκεια του ύπνου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης των παρακάτω παθήσεων:

Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες διατρέχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.
Έχουν επίσης 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο.
Επιπλέον, έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την αποφρακτική υπνική άπνοια με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης…
…η υπέρταση και
…η καρδιοπάθεια.
Η αποφρακτική άπνοια στα παιδιά επηρεάζει τον ύπνο και τη συμπεριφορά τους και μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην ανάπτυξη και την υγεία τους, όπως απώλεια βάρους, πνευμονία, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να επιφέρει επίσης νευροψυχολογικές διαταραχές όπως υπερκινητικότητα, νευρικότητα, κόπωση, καθώς και χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr