Έλαιο jojoba: Πώς να το χρησιμοποιήσετε στη ρουτίνα περιποίησής σας

23

22/10/2020

Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημο όσο το λάδι καρύδας και να έχει αστείο όνομα, ωστόσο το έλαιο χοχόμπα πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό με πολλαπλές χρήσεις και μακρά ιστορία. Ήδη πριν από πολλούς αιώνες οι Ινδιάνοι είχαν ανακαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες της χοχόμπα, οι οποίες συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν μέχρι σήμερα.

Το έλαιο χοχόμπα προκύπτει από το φυτό chinensis, το οποίο συναντά κανείς στην περιοχή του Νέου Μεξικού και της Αριζόνας. Οι καρποί του φυτού αυτού έχουν σκούρο καφέ χρώμα και θυμίζουν αρκετά τους ψημένου κόκκους καφέ.

Στην πραγματικότητα, το έλαιο χοχόμπα δεν είναι… έλαιο, αλλά υγρό, φυτικό κερί, του οποίου μάλιστα η σύσταση μοιάζει με εκείνη του ανθρώπινου σμήγματος. Έτσι, έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει το δέρμα και να σφραγίζει την υγρασία σε αυτό, χωρίς παράλληλα να φράζει τους πόρους. Με λίγα λόγια, το έλαιο χοχόμπα είναι ό,τι πιο κοντά μπορείτε να βρείτε στα φυσικά έλαια της επιδερμίδας σας.

Ένα ακόμη προτέρημα αυτού του ελαίου (που δεν είναι έλαιο) είναι ότι αποτελεί ένα από τα πιο σταθερά και με μεγάλη διάρκεια ζωής έλαια. Αν σκεφτείτε ότι παράλληλα λειτουργεί εξαιρετικά συνδυαστικά με άλλα συστατικά, δεν πρέπει να σας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το συναντάμε σε τόσα καλλυντικά, από ενυδατικές κρέμες και προϊόντα μαλλιών μέχρι κραγιόν και θεραπείες για τα πετσάκια των νυχιών.

Τα οφέλη που προσφέρει & οι πολλαπλές χρήσεις του

  • Ενυδατώνει το δέρμα. Το έλαιο χοχόμπα έχει απαλυντικές και ενυδατικές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει τον υδρολιπιδικό φραγμό του δέρματος. Δεδομένου ότι η σύνθεσή του προσεγγίζει εκείνη του ανθρώπινου σμήγματος είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά ενυδατικά που μπορείτε να βρείτε. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας στο πρόσωπό σας, κάνοντας απαλό μασάζ.
  • Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία. Πλούσιο σε φλαβονοειδή και βιταμίνη Ε, το έλαιο χοχόμπα μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία και αντιγήρανση στο δέρμα.
  • Αναπλάθει την επιδερμίδα. Δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στην περιοχή που εφαρμόζεται, παρέχοντας θρέψη στο δέρμα και επιταχύνοντας την επούλωση των φλεγμονών.
  • Αποτρέπει τη δημιουργία λεπτών γραμμών. Η επαρκής ενυδάτωση είναι βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Το έλαιο χοχόμπα μπορεί να αποτρέψει τις λεπτές γραμμές και να μειώσει προσωρινά την εμφάνισή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις εξαφανίζει.
  • Επουλώνει τα σκασμένα χείλη. Μερικές σταγόνες αρκούν για να ενυδατώσετε τα ξηρά και σκασμένα χείλη.
  • Ενισχύει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Βασική προϋπόθεση για υγιή μαλλιά είναι το υγιές τριχωτό της κεφαλής. Το έλαιο χοχόμπα μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό: ρίξτε μερικές σταγόνες στο τριχωτό και κάντε απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων σας.
  • Χαρίζει λάμψη στα μαλλιά. Χάρη στην πλούσια ενυδατική του σύνθεση, είναι ιδανικό για τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Μετά το λούσιμο απλώστε ομοιόμορφα μερικές σταγόνες κατά μήκος των μαλλιών και χτενίστε προκειμένου να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Διαφορετικά, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες μέσα στο μπουκάλι του conditioner.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com