ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 22-23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

19

22/9/2020

Πέντε λεπτά από το χρόνο μας αρκούν να σώσουν μία ζωή! Στον δήμο Αιγάλεω διοργανώνεται η δεύτερη ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας φέτος στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου (8:30-13:00) από τη διεύθυνση κοινωνικής προστασίας και τον σύλλογο εργαζομένων, για την ενίσχυση της δημοτικής Τράπεζας Αίματος, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, αλλά μόνο χαρίζεται άλλωστε. Με την πολύτιμη προσφορά του κάθε συμπολίτη μας, το αίμα θα είναι διαθέσιμο σε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει αιμοδότης, εφ’ όσον είναι υγιής και μεταξύ 18 και 65 ετών, ενώ η υγεία του εξετάζεται σχολαστικά. Νέοι ηλικίας 17 ετών χρειάζονται γραπτή συγκατάθεση ή παρουσία κηδεμόνα.

Ο υποψήφιος αιμοδότης θα πρέπει να αισθάνεται καλά, να είναι ξεκούραστος, να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη μέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον, να έχει προηγηθεί ελαφρύ πρωινό στη διατροφή του ή να έχουν περάσει 3 ώρες από ένα επίσης ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.

Η αιμοληψία διαρκεί μόνο πέντε λεπτά και είναι τελείως ανώδυνη, ενώ γίνεται λήψη ιστορικού, ελέγχεται η πίεση του αίματος και η αιμοσφαιρίνη. Μέσα σε λίγη ώρα ο οργανισμός αναπληρώνει τον όγκο του αίματος που του έλειψε. Η συχνότητα που μπορεί ένας αιμοδότης να δίνει αίμα είναι κάθε 3-4 μήνες. O ΑΜΚΑ είναι απαραίτητος για την καταγραφή στο εθνικό μητρώο εθελοντών.
Ταυτόχρονα, ο δήμος Αιγάλεω θα συνεχίσει να πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια του έτους ποικίλα προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης του πληθυσμού σχετικά με την αναγκαιότητα της εθελοντικής προσφοράς αίματος, όπως ενημερωτικές καμπάνιες, βραβεύσεις εθελοντών αιμοδοτών, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, διοργάνωση σχετικών ομιλιών και άλλες δράσεις.