Κριθαράκι ολικής άλεσης µε ντοµάτα

24/6/2020

Συστατικά

  • 2 φλ. κριθαράκι oλικής άλεσης,
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο,
  • 1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο,
  • 2 φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,
  • 1 κουταλάκι πάστα ντοµάτας,
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη,
  • 1 κουταλάκι πάπρικα,
  • 4 κουταλιές µαϊντανό,
  • 1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραµένο,
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι (ή παρµεζάνα ή γραβιέρα) τριµµένη,
  • αλάτι, πιπέρι.

Βήματα

  •  Βήμα 1. Σε µία κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεµµύδι.
  •  Βήμα 2. Μετά, βάζετε το κριθαράκι και το ανακατεύετε για 1-2 λεπτά.
  •  Βήμα 3. Προσθέτετε την ντοµάτα, την πάστα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, 2 κουταλιές µαϊντανό και τον βασιλικό.
  •  Βήμα 4. Βράζετε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά περίπου και αλατοπιπερώνετε.
  •  Βήμα 5. Ρίχνετε στην κατσαρόλα 5 φλιτζάνια ζεστό νερό, ανακατεύετε και χαµηλώνετε εντελώς τη φωτιά. 
  •  Βήμα 6. Βράζετε το κριθαράκι µέχρι να µαλακώσει ανακατεύοντας 2-3 φορές.
  •  Βήμα 7. Αν χρειαστεί ρίχνετε ακόµα λίγο νερό. 
  •  Βήμα 8. Βάζετε το κριθαράκι σε ένα βαθύ στρογγυλό µπολ και το πιέζετε.
  •  Βήμα 9. Το αφήνετε 1-2 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.
  •  Βήμα 10. Πασπαλίζετε µε τον υπόλοιπο µαϊντανό, κεφαλοτύρι και σερβίρετε.
  •  Βήμα 11. Βάζετε το επιπλέον κεφαλοτύρι σε ένα µπολ για να προσθέτει ο καθένας στο πιάτο του όσο επιθυµεί.

Πηγή: http://www.gastronomos.gr