Ατομικές κοτόπιτες με τυρί

28/6/2020

Συστατικά

  • 700 γρ. (περίπου) φιλέτα κοτόπουλου, σε κύβους μπουκίτσες,
  • 3 φέτες μπέικον, σε μικρά τετραγωνάκι/κυβάκια,
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
  • 1 κουταλάκι ρίγανη,
  • 3 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
  • 3 κοφτές κουταλιές αλεύρι,
  • 1 ½ φλ. γάλα,
  • 1 ½ φλ. τριμμένο σκληρό τυρί (κεφαλοτύρι, ή ρεγκάτο, ή γκούντα),
  • 2 έτοιμα ανοιγμένα φύλλα σφολιάτας (1 συσκευασία) ξεπαγωμένα,
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο με 1 κουταλιά γάλα,
  • Αλάτι, πιπέρι.

Βήματα

  •  Βήμα 1. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια/δυνατή φωτιά και σοτάρετε μέσα το κοτόπουλο με το μπέικον και το κρεμμύδι, για 4-5 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να αλλάξει χρώμα να πάρει λίγο χρώμα. Ανακατεύετε μέσα τη ρίγανη και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
  •  Βήμα 2. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μέτριο κατσαρολάκι και μόλις αφρίσει ανακατεύετε μέσα το βούτυρο για 1 λεπτό. Προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι κοχλάσει και να δέσει η μπεσαμέλ. Την αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το τριμμένο τυρί. Αδειάζετε την μπεσαμέλ με το τυρί στο τηγάνι με το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνετε το μείγμα. Το αφήνετε να κρυώσει για 20 λεπτά.
  •  Βήμα 3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και ντύνετε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητική λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας ένα χάρακα, μετράτε και κόβετε το ένα φύλλο της σφολιάτας σε 4 τετράγωνα κομμάτια (θα πρέπει να αφαιρέσετε περισσεύματα γιατί το φύλλο είναι ορθογώνιο και πρέπει να γίνει τετράγωνο).
  •  Βήμα 4. Μοιράζετε τη μισή γέμιση στα 4 τετράγωνα κομμάτια, βάζοντας τη γέμιση στο κέντρο (περίπου 1 ½ κουταλιά στο καθένα). Παίρνετε δυο απέναντι γωνιές ζύμης και τις πιέζετε να σμίξουν στο κέντρο και κάνετε το ίδιο με τις άλλες δύο γωνίες. Ύστερα, πιέζετε για να κολλήσουν οι διαγώνιες πλευρές. Ετοιμάζετε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση.
  •  Βήμα 5. Απλώνετε τις κοτόπιτες στο ταψί και τις αλείφετε με βουρτσάκι με το χτυπημένο αβγό. Τις ψήνετε στο φούρνο για 20-25 περίπου μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τις σερβίρετε με μια ωραία σαλάτα.

Πηγή: https://www.xrysessyntages.gr