Έρικ Ντόλφι

Ο Αμερικανός πολυοργανίστας Έρικ Ντόλφι υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της φρι- τζαζ (free-jazz), του μουσικού ιδιώματος που αναδύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και βασίστηκε κυρίως στον αυτοσχεδιασμό του ερμηνευτή. Βιρτουόζος του άλτο σαξόφωνου, έπαιζε ακόμη μπάσο κλαρινέτο και φλάουτο και ήταν ο πρώτος μουσικός που καθιέρωσε τα δυό αυτά όργανα στη τζαζ.

Ο Έρικ Άλαν Ντόλφι γεννήθηκε στο Λος Άντζελες στις 20 Ιουνίου1928. Παιδί μεταναστών από τον Παναμά, ασχολήθηκε από μικρός με την μουσική με την ενθάρρυνση του πατέρα του Έκανε το ντεμπούτο του με τον σαξοφωνίστα και φλαουτίστα Μπάντι Κολέτ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο κουιντέτο του ντράμερ Τσίκο Χάμιλτον, ενός από τους κυριώτερους εκπροσώπους της λεγόμενης «Τζαζ της Δυτικής Ακτής»

Έγινε γνωστός στους κύκλους της τζαζ παίζοντας στην ορχήστρα του Τσάρλι Μίνγκους, με τον οποίο πήρε μέρος το 1959 στο Φεστιβάλ της Αντίμπ, από το προέκυψε το κλασικό λάιβ άλμπουμ «Mingus At Antibes».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, έχοντας εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη, συνεργάστηκε με τους Τζορτζ Ράσελ, Ορνέτ Κόλμαν και Τζον Κολτρέιν. Τον Δεκέμβριο του 1960, συμμετείχε στις ηχογραφήσεις του εμβληματικού δίσκου του Ορνέτ Κόλμαν «Free Jazz: A Collective Improvisation», από τον οποίο έλαβε την ονομασία του το μουσικό ιδίωμα της τζαζ. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1961 και θεωρείται απαραίτητος στην δισκοθήκη κάθε τζαζόφιλου.

Βρίσκοντας το κοινωνικό κλίμα πιο ευνοϊκό, ο Έρικ Ντόλφι εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη και δούλεψε με μερικούς από τους νέους μουσικούς που ήταν αφιερωμένοι στην φρι-τζαζ και αυξάνονταν σε αριθμό. Τον Απρίλιο του 1964, ξαναβρήκε τον Μίνγκους για ένα αξέχαστο κοντσέρτο στα Ηλύσια Πεδία.

Ο Ντόλφι ήταν ο πιο εκλεκτικός από όλους τους πρωτοπόρους της φρι-τζαζ, εξίσου εύγλωττος, όταν έπαιζε μπαλάντες, μπλουζ, χαρντ-μπομπ και φρι-τζαζ. Η τάση του για αναζήτηση καινούργιων ήχων τόν ώθησε να αποδώσει ένα θέμα της εποχής του σουίνγκ, το «Jitterbug Walz», με μια σειρά από μιμήσεις πουλιών με τα μουσικά του όργανα.

Ο Έρικ Ντόλφι εγκατέλειψε ξαφνικά τα εγκόσμια στις 29 Ιουνίου 1964. Βρισκόταν στο Βερολίνο για σειρά εμφανίσεων, όταν έπεσε σε διαβητικό κώμα, το οποίο αποδείχθηκε θανατηφόρο.

Ήταν στην ακμή της καριέρας του και αυτό αποδείχθηκε από το αριστουργηματικό άλμπουμ «Out to Lunch», που κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά τον θάνατό του, στις 29 Αυγούστου 1964. Ο Ντόλφι με μια ομάδα νέων ταλαντούχων μουσικών, τον τρομπετίστα Φρέντι Χάμπαρντ, τον βιμπραφωνίστα Μπόμπι Χάτσερσον, τον μπασίστα Ρίτσαρντ Ντέιβις και τον ντράμερ Τόνι Γουίλιαμς, δημιούργησε ένα σημαντικό δίσκο, ο οποίος αποτελεί πέρασμα από το χαρντ-μποπ στην φρι-τζαζ, που βρισκόταν σε εμβρυακή κατάσταση.

Πηγή: https://www.sansimera.gr