Κολπικά υγρά: Τι δείχνει το χρώμα τους – Αναλυτικός οδηγός με εικόνες

32

9/5/2020

Το χρώμα των κολπικών υγρών ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο του έμμηνου κύκλου στο οποίο βρίσκεται η γυναίκα, αλλά και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας της.

Τα κολπικά υγρά εκκρίνονται από μικρούς αδένες που βρίσκονται στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας ώστε να απομακρύνουν νεκρά κύτταρα και υπολείμματα και να διατηρηθεί η αναπαραγωγική οδός όσο το δυνατόν πιο καθαρή και υγιής.

Η ποσότητα, το χρώμα και η σύσταση των κολπικών υγρών μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και στην ίδια γυναίκα ανάλογα με το στάδιο του κύκλου της.

Για παράδειγμα, τις πρώτες πέντε ημέρες του κύκλου (δηλαδή τις ημέρες της περιόδου) τα υγρά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, πριν την ωορρηξία (η ωορρηξία συμβαίνει περίπου τη 13η με 15η μέρα του κύκλου) η σύσταση των υγρών είναι πιο αραιή και το χρώμα τους θυμίζει το ωμό ασπράδι του αυγού, ενώ μετά τις γόνιμες ημέρες τα κολπικά υγρά είναι θολά και έχουν λευκό ή κιτρινωπό χρώμα.

Φυσιολογικό θεωρείται σε γενικές γραμμές το διάφανο ή ελαφρώς λευκό χρώμα των κολπικών υγρών.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι μπορεί να υποδεικνύει το χρώμα των κολπικών υγρών.

1. Κόκκινο: Οι αποχρώσεις του κόκκινου απαντώνται κατά τις ημέρες της περιόδου λόγω της αιμορραγίας. Ο κύκλος της περιόδου διαρκεί κατά μέσο όρο 28 ημέρες, ωστόσο η διάρκειά του μπορεί να κυμαίνεται από 21 έως 35 ημέρες. Αν παρατηρείται αιμορραγία μεταξύ των περιόδων συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό. Μετά την εμμηνόπαυση, η κολπική αιμορραγία αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου
2. Λευκό: Τα λευκά έως κιτρινωπά υγρά, όταν δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, δείχνουν απλώς ότι η λίπανση του κόλπου είναι επαρκής. Αν, ωστόσο, τα κολπικά υγρά είναι λευκά και ταυτόχρονα η σύστασή τους θυμίζει το τυρί κότατζ ή μυρίζουν πολύ έντονα, τότε πιθανώς υποδεικνύουν κάποια λοίμωξη (συνήθως μυκητίαση) που πρέπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό. Στην περίπτωση αυτή, πιθανότατα εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα, όπως φαγούρα ή ερεθισμός του κόλπου.
3. Κιτρινοπράσινο: Το κιτρινωπό χρώμα των κολπικών υγρών δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ιδιαίτερα εάν εκδηλώνεται μετά από μια δραστική αλλαγή στη διατροφή ή την έναρξη λήψης ενός συμπληρώματος διατροφής. Το πιο έντονο κίτρινο ή πρασινωπό χρώμα είναι συνήθως ενδεικτικό για βακτηριακή ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη.
4. Ροζ: Το ανοιχτό ή και έντονο ροζ χρώμα σημαίνει ότι υπάρχουν στα κολπικά υγρά ίχνη αίματος. Συνήθως τα κολπικά υγρά έχουν αυτό το χρώμα λίγες ημέρες πριν την περίοδο ή στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, όταν εμφυτεύεται στη μήτρα το γονιμοποιημένο ωάριο. Κάποιες γυναίκες παρατηρούν επίσης ροζ υγρά αμέσως μετά την ωορρηξία τους ή μετά το σεξ λόγω μικροτραυματισμού ή ερεθισμού στον κόλπο ή τον τράχηλο.
5. Γκρι: Οι αποχρώσεις του γκρι υποδεικνύουν πρόβλημα που πρέπει να διερευνηθεί και συνήθως αποτελούν σύμπτωμα μιας κοινής λοίμωξης που ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα. Άλλα τυπικά συμπτώματα της κολπίτιδας είναι η φαγούρα, ο ερεθισμός του κόλπου, η έντονη μυρωδιά των κολπικών υγρών και το κοκκίνισμα γύρω από το αιδοίο ή την είσοδο του κόλπου.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr