Newsletter: Όλες οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις μέχρι τώρα 19/3

19/3/2020

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ στα σύνορά τους με άλλες χώρες μέλη λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού προκαλούν προβλήματα στην προμήθεια τροφίμων, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και των αγροτών.

Περισσότερες από 12 χώρες της ΕΕ έχουν ενισχύσει ή ακόμη και κλείσει τα σύνορα τα οποία είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες ανοιχτά και χωρίς ελέγχους, σε απάντηση στην εξάπλωση της επιδημίας Covid-19.

Λόγω των μέτρων αυτών «καθυστερήσεις και προβλήματα έχουν παρατηρηθεί σε σύνορα χωρών για την παράδοση ορισμένων αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων, όπως και υλικών συσκευασίας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν και υπογράφουν εμπορικές ενώσεις που εκπροσωπούν αγρότες και εμπόρους τροφίμων της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Αυτές προειδοποιούν επίσης για πιθανές ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην βιομηχανία τροφίμων, καθώς ο τομέας στηρίζεται σε εργαζόμενους που μετακινούνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Για να αποφευχθούν οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν την Τρίτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργηθούν fast track λωρίδες στα σύνορα των χωρών τους, αλλά δεν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα.

Η βιομηχανία τροφίμων ανακοίνωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

«Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν για την διαχείριση των συνόρων ως ένα καλό πρώτο βήμα. Ωστόσο παρά αυτές τις οδηγίες συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα», σημείωσε και κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ και τους θεσμούς να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

«Δεδομένου του υψηλού βαθμού ολοκλήρωσης και της διασυνοριακής λειτουργίας της αγροτροφικής αλυσίδας εφοδιασμού, οποιαδήποτε παρεμπόδιση του εφοδιασμού και των εργαζομένων θα προκαλέσει αναπόφευκτα τη διατάραξη της δραστηριότητας. Η ικανότητά μας να παρέχουμε τρόφιμα για όλους θα εξαρτηθεί από την διαφύλαξη της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο FoodDrinkEurope, ο εμπορικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Μεταποίησης Τροφίμων, ο Copa και Cogeca, που εκπροσωπεί τους αγρότες, και ο CELCAA, η οργάνωση ομπρέλα της ΕΕ για εμπορικές εταιρείες στους τομείς τροφίμων και εμπορευμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: https://www.in.gr

Κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε την είδηση που σας ενδιαφέρει

 1. Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Δεν κινδυνεύει η πίστη, κινδυνεύουν οι πιστοί
 2. Ηλεκτρονική βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ από τον Δήμο Αθηναίων
 3. Αναστολή νυχτερινών δρομολογίων σε Μετρό και Τραμ από την Παρασκευή
 4. Βίντεο στη νοηματική για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την τήρηση των μέτρων προφύλαξης
 5. ΕΛΑΣ: Αύξηση περιπολιών σε γειτονιές κι έξω από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία
 6. Χίος: Λειτουργία εξωτερικών ιατρείων στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ
 7. ΟΠΑΠ: Απόψε οι κληρώσεις ΤΖΟΚΕΡ και ΠΡΟΤΟ που αναβλήθηκαν την Κυριακή
 8. Νοσοκομείο Καστοριάς: Υποχρεωτικός έλεγχος του προσωπικού κι απολύμανση εγκαταστάσεων
 9. Στα Δημόσια ΙΕΚ η εγκύκλιος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
 10. Αναστέλλεται έως 30 Μαρτίου η είσοδος επισκεπτών-προσκυνητών στο Άγιο Όρος
 11. ΟΛΠ: Δωρεά υγειονομικού υλικού σε ΥΝΑΝΠ-Λιμενικό
 12. Σ. Τσιόδρας: 46 νέα κρούσματα, 464 συνολικά στην Ελλάδα
 13. Ν. Χαρδαλιάς: Η κυκλοφορία εκτός οικίας να περιορισθεί στο ελάχιστο

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr


TAG