Φυλλώδη λαχανικά: Είδη και διατροφική αξία (εικόνες)

26/3/2020

Τα χόρτα ή φυλλώδη λαχανικά διακρίνονται σε άγρια, ήμερα και καλλιεργούμενα και ωφελούν τον οργανισμό με πολλούς τρόπους.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και προκαλούν αίσθημα πληρότητας.

Είναι επίσης πλούσια σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Τα χόρτα είναι καλή πηγή μετάλλων (σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου) και βιταμινών (Κ, C, E, βιταμινών του συμπλέγματος Β). Έχουν υψηλή περιεκτικότητα ιδίως σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και προστατεύει από την οστεοπόρωση, την αθηροσκλήρωση και την αρθρίτιδα.

Τα αντιοξειδωτικά τους (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, καροτενοειδή) προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων και ελαττώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Περιέχουν τέλος, υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, απώλειας μνήμης, προλαμβάνει την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνει τη διάθεση, δεδομένου ότι συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης.

Δείτε κάποια είδη και τα οφέλη τους για την υγεία:

Ρόκα: Έχει πιπεράτη γεύση και είναι καλή πηγή καλίου, ενός μετάλλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η ρόκα μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη λόγω των φυτοχημικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν όλα τα σταυρανθή λαχανικά.
Ραδίκια: Έχουν πικρή γεύση, είναι όμως πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και ανθοκυανίνες, συστατικά αποτελεσματικά για την πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, και μαγνησίου. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, καθώς και σε νερό (90%), που τα καθιστά φυσικά διουρητικά. Το φυτοχημικό κιχώριο, που περιέχουν, έχει ηπατοπροστατευτική δράση.
Αντίδια: Πρόκειται για πικρά φυλλώδη λαχανικά με πολλές ποικιλίες (αντίδια, εσκαρόλ, βέλγικα αντίδια, αντίδια Frisee). Αποτελούν πολύ καλές πηγές καλίου και βιταμίνης Κ.
Σέσκουλα: Έχουν παρόμοια γεύση με το σπανάκι. Περιέχουν καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών (βιταμίνης Ε, β-καροτενίου, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης) και βιταμίνης Κ. Ακόμη, αποτελούν καλές πηγές μαγνησίου και καλίου, μέταλλα που εμπλέκονται στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι χρήσιμο για τα άτομα που εμφανίζουν ημικρανίες ή προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr