Αγκινάρες και σελινόριζα αλά πολίτα με γιαουρτολέμονο

11/3/2020

Υλικά

  • 200 ml  ελαιόλαδο
  • 8 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 2 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
  • 1 πράσο, χοντροκομμένο
  • 4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες)
  • 100 γρ. αρακάς
  • 2 μικρές σελινόριζες, χοντροκομμένες
  • 4 καρότα, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 φινόκιο, χοντροκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθος, χοντροκομμένος
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
  • 1 πρέζα κουρκουμάς
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο με γιαούρτι

  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • χυμός από 1-2 λεμόνια
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα μαζί τα λαχανικά. Τα ανακατεύουμε απαλά για να μην τα λιώσουμε, για περίπου 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο, τον κουρκουμά, τον άνηθο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και ζεστό νερό ίσα να σκεπάσει τα υλικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένο καπάκι για περίπου 30 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με λίγα υγρά. Αποσύρουμε.
Αυγολέμονο: Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά κουταλιές από το ζεστό ζουμί του φαγητού, μέχρι να να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του αυγολέμονου σταδιακά. Το ρίχνουμε μεμιάς μέσα στην κατσαρόλα και βάζουμε να ζεσταθεί καλά και να δέσει το ζουμί, σείοντας το σκεύος και προσέχοντας να μην κόψει το αυγολέμονο.

Πηγή: http://www.gastronomos.gr