Τάρτα με φακές και ξινομυζήθρα Κρήτης

5/1/2020

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 440 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 60 ml γάλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. φακές χοντρές
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο), ψιλοκομμένη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα, τριμμένη
  • 100 ml γάλα
  • 2 αυγά αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση)

Διαδικασία

Ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το ειδικό εξάρτημα (το γάντζο). Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια σε μπολ για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση: Βράζουμε τις φακές σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα δαφνόφυλλα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να σκάνε. Τις σουρώνουμε, πετάμε τις δάφνες και τις κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα (καθαρή) σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τις φακές, την πιπεριά, το μαϊντανό, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Χτυπάμε στο μούλτι το γάλα με τα αυγά και το τυρί.

Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε μια καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2 – 4 χλστ. και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα. Κόβουμε ό,τι εξέχει. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία τη ζύμη και την προψήνουμε για 10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αδειάζουμε από πάνω το μείγμα με τις φακές, το στρώνουμε ομοιόμορφα και περιχύνουμε με την κρέμα τυριού. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε μικρές λωρίδες ζύμης και τις απλώνουμε πάνω από την επιφάνεια της τάρτας σταυρωτά (σαν πάστα φλόρα). Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30 – 40 λεπτά, τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε κομμάτια.