Οι ασθενείς με αρνητικό για καρκίνο του στοματοφάρυγγα HPV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

75

13/1/2020

Νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επιστημονικού περιοδικού «Cancer» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του στοματοφάρυγγα που δεν έχει προκληθεί από HPV θετικό για καρκίνο.

Σημαντική αύξηση των καρκίνων του στοματοφάρυγγα στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στοματοφάρυγγα – ένας τύπος καρκίνου του λαιμού που εμφανίζεται στις αμυγδαλές και στη βάση της γλώσσας – αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ρυθμούς που είναι διπλάσιοι στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Πρόσφατα στοιχεία διαπίστωσαν, ότι περίπου το 75% αυτών των καρκίνων οφείλεται σε μόλυνση από τον ιό HPV, έναν σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό ο οποίος ωστόσο, τονίζουν ότι μπορεί να αποφευχθεί κυρίως με προληπτικό εμβολιασμό.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο στοματοφάρυγγα

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Danielle N. Margalit, MD, MPH, του Κέντρου Καρκίνου Dana-Farber / Brigham & Women και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη σχεδίασε μια μελέτη με στόχο να κατανοήσουν οι ειδικοί καλύτερα τα αίτια και τους κινδύνους του πρόωρου θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του στοματοφάρυγγα αλλά και τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι κίνδυνοι διαφέρουν σε ασθενείς με και χωρίς όγκους που σχετίζονται με HPV.

Η ανάλυση των ερευνητών περιελάμβανε πληροφορίες από 4.930 Αμερικανούς ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με μη μεταστατικό καρκίνο του στοματοφάρυγγα από το 2013 έως το 2014, συμπεριλαμβανομένων 3.560 των οποίων οι καρκίνοι ήταν HPV-θετικοί και 1.370 των οποίων οι καρκίνοι ήταν HPV-αρνητικοί. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για διάμεση περίοδο 11 μηνών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους ασθενείς των οποίων οι καρκίνοι ήταν HPV-αρνητικοί, εκείνοι των οποίων οι καρκίνοι ήταν HPV-θετικοί είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία εντός δύο ετών (10,4% έναντι 33,3%) και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο της κεφαλής και τραχήλου (4,8% έναντι 16,2%).

Όπως εξηγεί η Danielle N. Margalit, MD, η μελέτη αυτή είναι πραγματικά αποκαλυπτική όταν πρόκειται για τον υψηλό κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με αρνητικό για καρκίνο του στοματοφάρυγγα HPV.

Όπως είπε, οι πληροφορίες αυτές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κλινικούς ιατρούς που βλέπουν ασθενείς μετά τη θεραπεία τους και οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, όχι μόνο για την υποτροπή του καρκίνου της κεφαλής – τραχήλου, αλλά και για τον έλεγχο άλλων καρκίνων καθώς και για συνοδά νοσήματα, εκτός καρκίνου, που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ασθενών αυτών.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Πηγή: .naftemporiki.gr