Η χελώνα που έσωσε το είδος της από την εξαφάνιση

69

16/1/2020

Diego τον λένε και είναι η γιγάντια χελώνα που φιγουράρει πλέον ως σωτήρας του είδους της, έχοντας αποδώσει πάνω από 800 απογόνους.

Και πλέον είναι έτοιμη να επιστρέψει στο σπίτι της, στα νησιά Γκαλαπάγκος, έπειτα από 80 κοντά χρόνια που πέρασε στην αιχμαλωσία.

Από μια χούφτα χελωνών του είδους της (Chelonoidis hoodensis) που είχαν επιβιώσει, σήμερα ο πληθυσμός της Εσπανιόλας αριθμεί 2.000 γιγάντιες χελώνες, κι όλα αυτά χάρη στον Diego.

Ως Γιγάντια Χελώνα της Εσπανιόλας είναι γνωστό το είδος και ο Diego, που μεταφέρθηκε στον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, ανέλαβε την ιερή αποστολή να το σώσει.

Το 1970 μάλιστα μόλις 2 αρσενικά και 12 θηλυκά είχαν απομείνει στο νησί και οι πιθανότητες αναπαραγωγής ήταν απελπιστικά λίγες.

Ο Diego μετακόμισε τώρα στη Νήσο Σάντα Κρουζ των Γκαλαπάγκος ώστε να ηγηθεί του προγράμματος διάσωσης. Πλάι του και 14 θηλυκά, με τα οποία απέκτησε εκατοντάδες παιδιά, τα οποία απελευθερώνονταν σταδιακά στα γύρω νησιά.

Το 40% του πληθυσμού του είδους του ανήκει στις κοπιώδεις προσπάθειες του «πατριάρχη» Diego, όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, ο οποίος αποδείχτηκε παραγωγικότατος όλες αυτές τις δεκαετίες.

Στα 100 του σήμερα χρόνια ζωής, είναι έτοιμος να επιστρέψει τον Μάρτιο εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ανάμεσα σε ένα είδος που βοήθησε καθοριστικά να υπάρχει στον πλανήτη μας…