Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στις πρώτες βοήθειες

58

17/1/2020

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μικροατυχήματα στην καθημερινότητά μας. Έχοντα μάθει λοιπόν, από τους παλαιότερους ή ακούσει από άλλους, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι πρώτες βοήθειες που παρέχουμε στον εαυτό μας ή στους άλλους είναι λάθος.

Δείτε παρακάτω κάποια από τα πιο συχνά λάθη που κάνετε στις πρώτες βοήθειες.

Γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω όταν αιμορραγεί η μύτη

«Ποτέ μην το κάνετε αυτό» προειδοποιεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μισσούρι, Christopher Sampson. Όπως εξηγεί, με την κίνηση αυτή που όλοι κάνουν, ενδέχεται να εισέλθει στον οισοφάγο το αίμα. Και αν συμβεί αυτό μπορεί κανείς να πνιγεί ή να φτάσει το αίμα έως το στομάχι, οδηγώντας ίσως σε γαστρικό ερεθισμό και εμετό.

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση: Γέρνετε προς τα εμπρός ενώ πιέζετε με τα δύο δάχτυλα στο κόκαλο της μύτης. Συνήθως, η αιμορραγία σταματά στα επόμενα 10 λεπτά. Σε περίπτωση που δεν σταματήσει, πηγαίνετε για πρώτες βοήθειες.

Βάζετε βούτυρο ή πάγο στο έγκαυμα

Και ποιος δεν έχει βάλει ένα κομμάτι βούτυρο ή πάγο, στο σημείο που έχει καεί; Είναι, άλλωστε ένα γιατροσόφι που το έχουμε μάθει από τους παλιούς. Όπως και το να τοποθετείς στο έγκαυμα οδοντόκρεμα. Ωστόσο, όπως εξηγεί η δρ. Christina Johns, οι ενέργειες αυτές μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να παγιδεύσουν τη θερμότητα μέσα στο έγκαυμα, κάνοντας χειρότερη την κατάσταση.

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση: Ρίχνετε άφθονο δροσερό νερό (όχι κρύο) στο έγκαυμα, για αρκετά λεπτά. Και στη συνέχεια το καλύπτετε με μία γάζα. Αν το έγκαυμα είναι μεγάλο, ζητάτε ιατρική περίθαλψη.

Σαλιώνετε το σημείο που κοπήκατε

Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται και για μία αυθόρμητη κίνηση. Όταν κόβεσαι, σαλιώνεις το σημείο. Ωστόσο, και αυτό είναι ακόμη ένα συχνό λάθος, που μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Κ αυτό διότι στο στόμα υπάρχουν δυνητικά επιβλαβή μικρόβια, που μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν μόλυνση στο σημείο.

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση: Πλένετε το κόψιμο με νερό βρύσης.

Προσπαθείτε να ιδρώσετε όταν έχετε υψηλό πυρετό

Οι περισσότεροι θα θυμούνται τις μαμάδες ή γιαγιάδες να σας ντύνουν σαν «κρεμμύδια» όταν ήσασταν άρρωστοι, προκειμένου να ιδρώσετε και να πέσει ο υψηλός πυρετός. Αλλά αυτό και αν είναι μεγάλο λάθος. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πιο γρήγορα.

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση: Φοράτε λιγότερα ρούχα και αν ο πυρετός είναι πολύ υψηλός, κάνετε ένα δροσερό μπάνιο. Επίσης, κάνετε τις κομπρέσες.