Κράμπα στο πόδι: 5 κοινές αιτίες σε εικόνες

5

23/12/2019

Οι κράμπες στα πόδια εκδηλώνονται οποιαδήποτε στιγμή, π.χ. στον ύπνο, ενώ δουλεύετε ή ενώ περπατάτε.

Δεν είναι κάτι που εμπνέει ανησυχία, εντοπίζοντας όμως τις αιτίες που τις προκαλούν, μπορείτε να τις αποφύγετε στο μέλλον.

Δείτε ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν τις κράμπες στα πόδια αλλά και πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για αναλυτικότερη εξέταση.

Αφυδάτωση: Eίναι ίσως η συχνότερη αιτία πίσω από τις κράμπες, ιδιαίτερα σε αθλητές ή σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και τα επίπεδα ενυδάτωσης χαμηλά, τότε οι πιθανότητες για κράμπα αυξάνονται.
Έλλειψη μετάλλων στον οργανισμό: Η σημαντική απώλεια νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου ή καλίου, η οποία συμβαίνει συχνά λόγω έντονης εφίδρωσης, συμβάλλει στην εκδήλωση της κράμπας. Για τον λόγο αυτόν, συνιστάται η κατανάλωση αθλητικών ποτών με ηλεκτρολύτες και όχι απλώς νερού όταν η εφίδρωση είναι ιδιαίτερα έντονη, είτε λόγω καύσωνα είτε λόγω σωματικής δραστηριότητας.
Έντονη γυμναστική: Μια απότομη αύξηση στην ένταση ή τη διάρκεια της γυμναστικής είναι μια άλλη συχνή αιτία πίσω από τις κράμπες στα πόδια. Για παράδειγμα, απαιτείται σταδιακή προετοιμασία για τη μετάβαση από το χαλαρό περπάτημα στο τζόκινγκ ή στον μαραθώνιο.
Πολύωρη ακινησία/ορθοστασία: Οι μύες είναι «σχεδιασμένοι» για να κινούνται και να συσπώνται, επομένως όταν βρίσκονται για αρκετή ώρα σε μια αφύσικη γι’ αυτούς κατάσταση –όπως είναι το καθισιό ή η ορθοστασία– αντιδρούν με τη μορφή κράμπας.
Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντι-υπερτασικά) ενδέχεται να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια επειδή διαταράσσουν την επάρκεια υγρών στο σώμα. Αν ξεκινήσατε πρόσφατα κάποια φαρμακευτική αγωγή διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών ώστε να γνωρίζετε τις πιθανές παρενέργειες.

Πηγή: health.com