Πιτυρίδα vs Ξηροδερμία | Ποια είναι η διαφορά;

9/11/2019

Και τα δύο ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αν και τα αρχικά τους συμπτώματα μοιάζουν, αποτελούν δύο τελείως διαφορετικά προβλήματα στα μαλλιά που απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα για την αντιμετώπισή τους. 

Ο λόγος για την πιτυρίδα και την ξηροδερμία. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως σε αυτά τα δύο θέματα ταμπού, ώστε να λυθούν οριστικά. 

Τι είναι η πιτυρίδα;

Οι λευκές νιφάδες που μαρτυρούν την εμφάνιση πιτυρίδας είναι στην ουσία τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας από το τριχωτό της κεφαλής, τα οποία αποβάλλονται πιο νωρίς από το φυσιολογικό χρονικό διάστημα των 28 ημερών λόγω επιτάχυνσης της διαδικασίας απολέπισης. Σε αντίθεση με την ξηροδερμία, οι λευκές νιφάδες της πιτυρίδας είναι μεγάλες σε μέγεθος, λιπαρές και συνοδεύονται από έντονο κνησμό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας είναι ο εμπλουτισμός της hair care ρουτίνας με εξειδικευμένα προϊόντα, όπως σαμπουάν, που συμβάλλουν σημαντικά στη λύση του προβλήματος.

Το πολύ καλό ξέβγαλμα των μαλλιών μετά το λούσιμο, ο περιορισμός των προϊόντων styling και η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσια σε Ω3 και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε θεωρούνται πολύ σημαντικά για τον περιορισμό των λευκών νιφάδων. 

Τι είναι η ξηροδερμία;

Η ξηροδερμία εκδηλώνεται και αυτή με λευκές νιφάδες, όπως η πιτυρίδα, αποτελεί όμως ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα από αυτή. Οι νιφάδες είναι μικρότερες και καθόλου λιπαρές, ενώ ο ερεθισμός στο τριχωτό της κεφαλής είναι πολύ πιο έκδηλος. Η ξηροδερμία οφείλεται κυρίως σε κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές, ατμοσφαιρική ρύπανση και έντονο άγχος

Πώς αντιμετωπίζεται;

Σημαντική θεωρείται η σωστή ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής με πλούσια έλαια, καθώς και η αποφυγή σκληρών καθαριστικών προϊόντων με θειικά άλατα (sulfates). Ιδανικά το λούσιμο θα πρέπει να περιορίζεται σε 2-3 φορές την εβδομάδα και όποτε γίνεται να χρησιμοποιείται χλιαρό νερό. Και στην περίπτωση της ξηροδερμίας, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση πολλών προϊόντων styling, τα heat tools και η συχνή έκθεση σε υπερβολικό κρύο και ζέστη. Μια διατροφή πλούσια σε ενυδατικά φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και το συχνό μασάζ του τριχωτού με ειδικά έλαια για την τόνωση της μικροκυκλοφορίας μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό του προβλήματος. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το timeforgoodnews.gr σας πηγαίνει παντού!

Πηγή:harpersbazaar.gr